Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vått og varmt vær til pinse

Meteorologene kan ikke love noe fint vær til pinsen. Det blir varmt, men både kraftig regn og torden.

Snart er det langhelg og pinse. Men meteorologene kan ikke love noe finvær. Det skal bli ganske varmt. Men det blir både kraftig regn og torden.

Regnbygene som er ventet torsdag blir kraftige. Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel på oransje nivå. Det er det nest høyeste nivået.

Regnbygene og tordenværet kan også føre til små tornadoer. Det kan skje torsdag ettermiddag. Det melder værsenteret StormGeo.

– Torsdag begynner med veldig varm luft i omtrent hele Sør-Norge. Temperaturen kan komme opp i 25 til 30 grader. Det kan skje noen steder både på Østlandet, i Trøndelag og på Vestlandet, sier Håvard Thorset til nyhetsbyrået NTB. Han er statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt.

Den varme luften bringer med seg regnbyger og lummert vær. Lokalt kan regnbygene bli veldig kraftige med tordenvær.

– Sørlige deler av Vestlandet kan få de samme bygene. Men ikke fullt så ille som på Østlandet, sier Thorset.

Også Trøndelag kan få noen tordenbyger torsdag ettermiddag og kveld.

I Nord-Norge vil været være ganske varier. Det blir overskyet og litt regn i ytre strøk. Det blir perioder av sol i indre strøk. Sørlige deler av Nordland kan få opp mot 20 grader.

Fram mot og over helgen vil det også blåse en del. Det gjelder spesielt på kysten av Sørlandet, i fjellet i Sør-Norge, på Vestlandet rundt Stad og langs Finnmarkskysten.

Varmen fra Sør-Norge flytter seg inn over Nord-Norge. Det skjer i løpet av fredagen. I Nordland og på Finnmarksvidda kan temperaturen komme opp mot 25 grader. Langs kysten vil det være kaldere. Det gjelder spesielt i Øst-Finnmark. Varmen tar også med seg regnbyger. Det kan også komme torden i løpet av dagen.

I Sør-Norge vil de bli litt kaldere. Likevel vil det bli mellom 15 og 20 grader. Bygeværet vil fortsette første del av fredagen. Det gjelder de sørligste delene. Bygene trekker opp mot Trøndelag i løpet av dagen.

– I helgen vil Sør-Norge få et nytt lavtrykk. Det sørger for nedbør i store deler av Sørlandet, Østlandet og Vestlandet sør for Stad. Det beste været kommer i Nord-Norge og Trøndelag. Der blir det over 20 grader og litt sol, sier Thorset.

Både lørdag og søndag blir det ganske grått. Slik blir det i store deler av Sør-Norge. Det blir stort sett regn i løpet av hele helgen. Etter hvert vil det bli oppholdsvær på Østlandet. Det blir ganske kjølig luft.

– I pinsehelgen blir det stort sett skiftende perioder med regn. Slik blir det over hele landet. Det stabile sommerværet ser ut til å vente på seg. Det kommer fine dager innimellom. Det blir varmere luft igjen til uka, sier Håvard Thorset.