Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vekslende vær også neste uke

Det variable sommerværet fortsetter minst en uke til. Østlandet er vinneren og Finnmark taper hvis det er sola du søker.

– Det er bare å akseptere at vi bor i Norge, dette er ganske vanlig sommervær, sier statsmeteorolog Ingrid Bentsen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Hun har akkurat oppsummert værvarslet fra lørdag fram til slutten av neste uke. Der er det kort fortalt ganske mye regn, mye gråvær og kortere perioder med sol i vente.

Noen lokale variasjoner blir det. Og Østlandet kommer best ut av uka. Bortsett fra noen regnbyger nord for Oslo får de fint vær lørdag. Dette finværet gjelder også Telemark og Agder-fylkene.

– Søndag blir det oppholdsvær hele østafjells. Men med litt skyer vil nok temperaturene gå litt ned sammenlignet med lørdag. Det blir rundt 20 grader mange steder, sier Bentsen.

I Rogaland og Hordaland blir det opphold og perioder med sol lørdag. Mens søndag kommer det litt regn av og til og neppe noe særlig sol. Resten av Vestlandet og Trøndelag får skiftende vær denne helga. De får nedbør av og til og kanskje et gløtt av sol innimellom.

– Nordland og Troms får bygevær lørdag. Søndag er det mer skyet med litt regn av og til. Finnmark kommer dårligst ut. Lørdag blir det kraftige byger, lokalt mye nedbør i vest. Regnet fortsetter søndag også, sier Bentsen.

I neste uke blir det en typisk norsk sommeruke:

– Det er mye oppholdsvær på Sør- og Østlandet. Men ikke kjempemye sol, med en og annen byge innimellom. Også Vestlandet og Trøndelag får skiftende vær. Det ser ut til at torsdagen kan bli beste dagen der. I nord blir det også variabelt. Jo lenger fram, jo vanskeligere er det å si akkurat når og hvor bygene kommer, sier meteorologen.

Sånn har det faktisk vært i hele sommer. Men Meteorologisk institutt opplever ikke at folk legger skylda på dem når værmeldingene ikke treffer blink.

– Fra vi startet opp med yr.no i 2007 har antall klager gått nedover, jevn og trutt. De er omtrent halvert siden da. Blant klagene nå er det faktisk under ti prosent som gjelder feilvarsling. fleste klager på tekniske ting på nettsiden, sier Heidi Lippestad. Hun er direktør for organisasjon og samfunn.

Men folk har ikke alltod forstått at ikke meteorologene kan spå alt.

– Vi kunne få henvendelser i mai med folk som sa «jeg skal gifte meg 24. august, hvordan blir været da?».

Kalde, våte sommerdager har ført til mange kunder hos charterselskaper og andre som kan garantere varme. Men det får også andre følger:

– Vifter, piknikutstyr og strandleker har solgt dårligere i år enn i fjor. Mens vi har en dobling i salget av terrassevarmere, sier Camilla Tully. Hun er kommunikasjonsrådgiver i Clas Ohlson.

– Det mest spesielle funnet er at vi har en økning i produkter som brukes innendørs. Ting for å installere elektriske ting og belysning er ting som selger godt om høsten. De har solgt bra sommeren igjennom. Produkter for å holde orden i hjemmet likeså. Vi ser blant annet en dobling i salg av kleshengere. Om det er for å rydde i skapet eller for å tørke våte sommerklær, vet vi ikke.