Norge

– Velgerne vil ha en annen regjering

Partiet Høyre får stadig flere velgere. Leder Erna Solberg er trygg på at partiet vil få støtte fra velgerne fram til neste valg.

Denne høsten har partiet Høyre hatt over 30 prosent støtte. Det er fra folk på flere parti-målinger. Det er nesten to år til stortingsvalget i 2013. Holder det helt til da?

–Vi gjorde jo et bedre kommunevalg enn det vi selv ventet. Jeg tror dette viser et skifte hos velgerne. De vil ha en annen type politikk og en annen regjering, sier Solberg til nyhetsbyrået NTB.

Hun sier at Høyre har fått over 25 prosents støtte i gjennomsnitt i snart to år.

– Det er mer enn et blaff. Men vi må slåss for å holde dette nivået. Det er ingen tvil om det. Og det betyr at vi skal holde fast ved Høyre-sakene som vi holder på med over tid- Det er saker som velgerne kjenner seg igjen i. Det er helse, kunnskap og konkurransekraft. Det er ikke nok å løpe etter de sakene som kommer daglig i mediene, sier Solberg.

Høyre-lederen tror at velgerne tror på Høyres løsninger.

Fremskrittspartiet (Frp) og Høyre har konkurrert om velgerne i flere år. Bare noen få prosentpoeng skilte de to partiene. Det var et knapt år før kommunevalget. Nå har Høyre nesten dobbelt så mye støtte som Frp.

– Den som gjør det bra, får et ekstra push. Suksess gir suksess. Hvis du er en ubestemt borgerlig velger, så velger de det partiet som virker tyngst. Vi har klart å vise oss som mye mer attraktive de siste årene. Dessuten søker folk trygghet, sier Solberg.

Høyre er kanskje ikke er det mest spennende partiet når det gjelder nye ting. Det er Solberg enig i.

– Du våkner ikke om morgenen til sensasjoner fra Høyre. Men det er kanskje ikke det folk flest søker heller. De går snarere etter dyktighet til å styre, stabilitet og noe som varer lenge. Dessuten har det vært bråk i Frp om enkeltsaker. Det unner jeg ikke noe parti å få, sier Høyres leder.

Jo større Høyre blir, desto lettere blir det å samarbeide mellom de borgerlige partiene. Det tror Solberg.

– Høyre er det partiet som alle de andre kan samarbeide med. Det gjør alt enklere. Andre partier kan sikkert mene noe annet om akkurat det. Men at vi er så store nå, vil gjøre det enklere å få til løsninger om samarbeid, sier hun.

Solberg sier det skjer positive ting mellom de fire opposisjons-partiene. Det er i hverdagen på Stortinget. Det er her de skal finne ut hva de kan gjøre sammen etter valget. En del felles kommentarer til budsjettet og felles innspill til politikken om kreft. De har også protestert mot tempoet i sammenslåingen av sykehusene i Oslo-regionen.

Men de store sakene blir liggende til etter valget, sier Solberg. Hvor mange som stemmer Høyre ved stortings-valget, vil ha mye å si. Først da kan det diskuteres hvor mye penger tjent på olje som kan brukes. Eller hva som skal gjøres med innvandrings-politikken.

– I noen saker må de mest ekstreme meningene bort. Slike saker blir ikke avgjort før valgresultatet er klart, sier Solberg.

Siste utgave

På forsiden nå