Norge

Vet du hvordan du skal behandle en førerhund?

Førerhunder blir ofte forstyrret av andre hunder og mennesker. Blindeforbundet ber folk om å ta mer ansvar. De ønsker en endring i loven for hundeeiere.

Én av fem eiere av førerhunder har opplevd angrep fra andre hunder. Det gjelder for det siste året, viser en undersøkelse.

– Tallet er høyere enn jeg forventet. Men dette gjelder heldigvis de færreste hunder, sier Sverre Fuglerud i Norges Blindeforbund.

Likevel er slike hendelser alvorlige. Førerhunder er sårbare, forklarer Fuglerud. De er trent opp til bare å bry seg om jobben. Førerhunden skal hjelpe eieren og bry seg lite om det som skjer rundt den.

– Noen hunder blir så forstyrret at de slutter å fungere som førerhunder. I ett eksempel tok det to måneder å trene opp en hund igjen, sier Fuglerud.

I verste fall kan hunden aldri jobbe som førerhund igjen.

Angrep er det alvorligste førerhunder opplever. Men andre forstyrrelser skjer enda oftere. En tidligere undersøkelse viste at 80 prosent av førerhunder hadde blitt forstyrret av andre hunder.

– Vi ønsker oss en endring i Hundeloven. Vi vil at hundeeiere skal ha særlig ansvar når det er førerhunder i nærheten, sier Fuglerud.

I dag har eiere et særlig ansvar for hunden sin rundt barn. Blindeforbundet ønsker seg det samme for førerhunder. De jobber mot Landbruks-departementet for å få en endring. Landbruks-departementet har ansvar for Hundeloven.

– Det er veldig viktig at førerhunder på jobb ikke blir forstyrret. Det er tema på Førerhundens dag i år, sier Fuglerud.

Onsdag 24. april er den internasjonale førerhund-dagen.

Blindeforbundet vil gjøre folk mer bevisste. Folk må vite hvordan de skal møte førerhunder. Det gjelder for andre som eier hund. Men også for andre mennesker uten hund.

– Mange går bort og hilser på førerhunder. Selv om de vet bedre. De sier for eksempel: «Jeg vet at jeg ikke bør snakke med deg, men du er jo så søt». Da har de allerede tatt den kontakten. Hunden blir forstyrret i jobben sin, sier Fuglerud.

Slik skal du være mot en førerhund

Overse hunder i førersele. Unngå å se hunden i øynene. Det kan forstyrre førerhunden i jobben den skal gjøre.

Du må aldri snakke til eller klappe en førerhund uten lov.

Ta alltid kontakt direkte med eieren. Dersom du ser en farlig situasjon, si fra til eieren. Ikke ta tak i hunden for å styre den unna fare.

Du kan selvsagt snakke til eieren. Det er hunden vant til. Da kan du også spørre eieren om det er lov å hilse på hunden.

Har du selv hund, ta avstand! Sørg for at din egen hund er i bånd. Ta god kontroll på den. Gå godt unna førerhunden. Går du på andre siden av gata? Til og med da bør du passe ekstra på.

###

Siste utgave

På forsiden nå