Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vet du hvorfor det er så varmt ute?

Vi kan takke Oscar for mildt vær. Men han byr også på en del regn.

I hovedstaden er det 8 varmegrader onsdag. Til helgen blir det 10 grader.

Hele landet kan vente mildvær de neste dagene, skriver nyhetsbyrået NTB. Årsaken er at vi får rester av orkanen Oscar.

– I helgen kommer restene av Oscar inn i Norskehavet. Den har med seg en luftstrøm fra Sør-Europa. Det er ikke uvanlig at det kommer tropiske stormer og orkaner opp til Norge, forklarer Geir Ottar Fagerlid til nyhetsbyrået NTB. Han jobber hos Meteorologisk institutt.

 

Det betyr ganske høye temperaturer med plussgrader. Men det betyr også mye nedbør for mange av oss. Hele kysten opp til Nordkapp får merke restene av orkanen. Oscar har med seg både vind og nedbør. Lørdag og søndag kan folk vente sterk kuling.

Men torsdag og fredag blir det ganske bra vær i Nord-Norge. I Sør-Norge skal det regne da, men ikke så mye. Vestlandet får passelig med regn. Der kan folk også vente seg mellom 10 og 15 plussgrader. På Østlandet kan det krype opp mot 10 til 12 noen steder. Også Midt-Norge kan vente temperaturer rundt 10 grader.

Snøen ser vi ikke mer til på en stund. Kanskje snør det litt mot helgen, men så kommer Oscar for alvor med varm luft.

– Det ser ut til å fortsette ut i neste uke, sier Fagerlid.

Orkanen Oscar har oppstått i Atlanterhavet. Den har ikke truet folk og land. Orkanen beveget seg forbi øya Bermuda og videre ut i åpent hav. Den svekker seg underveis. Det er bare rester som når de britiske øyene og Skandinavia.

Oscar er den åttende orkanen i Atlanteren i løpet av sesongen. Sesongen for orkaner varer i omtrent seks måneder. Den slutter 30. november, ifølge CBS News.

Onsdag ble det sendt ut farevarsel for deler av Troms og Finnmark. Det gjelder underkjølt regn. Det gjør at veiene blir glatte.