Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vet ikke hvem som skal betale

Fregatten Helge Ingstad blir mer om mer ødelagt. Fortsatt vet ingen hvem som skal betale for redningen og for å fikse skipet.

Skipet Helge Ingstad ligger fortsatt i sjøen. Snart skal Forsvaret forsøke å redde fregatten. Men det koster. Ingen har foreløpig sagt at de vil betale for det.

Fregatten var ikke forsikret. Utstyret i Forsvaret har Forsvaret ansvaret for selv. Det gjelder også for fartøy i marinen.

Men hvilken del av staten som sitter igjen med regningen? Det vet verken Forsvars-departementet eller Finans-departementet, skriver avisa Aftenposten.

Avisa skriver at Forsvaret kan måtte ta pengene fra eget budsjett. Det får følger for annen aktivitet i Forsvaret. Ellers må myndighetene foreslå at Forsvaret får ekstra pengestøtte. Da kan denne støtten brukes til å betale for å redde fregatten.

Men foreløpig vet ingen hvor regningen havner. Den skal være for havari, heving, transport og reparasjon. Det er også usikkert om fregatten kan fikses. Da kan det også bli aktuelt med et nytt skip.

– De materielle skadene er store. Fartøyets videre skjebne er usikker. Vi vil først vite hvor skadet det er når fregatten er hevet, sier Lars Gjemble til Aftenposten. Han er seniorrådgiver i Forsvarsdepartementet.

Det blir ikke billig å kjøpe en ny fregatt. Fregatten Helge Ingstad kostet over 4 milliarder kroner. Det kan også ta flere år å bygge en ny fregatt.

Fregatten Helge Ingstad kolliderte med et tankskip. Det skjedde i Hjeltefjorden på Vestlandet 8. november. Fregatten fikk en stor flenge og tok inn vann. Alle de 137 personene om bord ble reddet.