Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Vi er ikke tilbake der vi var i mars

Helseminister Bent Høie sier at det meste er bedre nå enn i mai. Men én ting ser ut til å ha blitt verre.

– Vi er ikke tilbake der vi var i starten av mars. Da kom mange hjem fra ferie, uten at det var noen tiltak i Norge. Nå er det færre som kommer fra andre land, og vi har mange tiltak. I mars var ikke helsevesenet klare for å teste mange og følge opp alle de smittede, det er de nå. I mars visste vi lite om korona, nå vet vi mye mer, sier Høie.

Han minnet om at det er færre av de som tester seg, som får en positiv prøve. I mars var over 5 prosent av testene positive, mens det nå er under 1 prosent som tester positivt. I forrige uke var det dobbelt så mange som fikk bekreftet smitte som uka før. Samtidig var det også en dobling av antall tester. I forrige uke ble 40.000 personer testet. Det er rekord. Samtidig er det ting han håper blir bedre.

– Men i mars hadde folk en god forståelse for at vi var i en krise. Da var folk flinke til å følge reglene. Slik er det ikke nå. Det kan virke som at mange tar litt for lett på situasjonen i sommer og i ferien. Men jeg er sikker på at vi har våknet de siste ukene, sier Høie. Han tror mange vil bli flinkere i tiden framover.

Justisminister Monica Mæland har merket seg at det er varslet fint vær i Sør-Norge til helgen. Hun sier folk kan samle familien til en middag, men at de må huske på rådene for smittevern.

Mæland var også tydelig på hva som var politiets rolle. De skal ikke være et smittevern-politi, men de har mulighet til å straffe de som bryter reglene.

– Det er viktig at folk vet hva politiet kan gjøre når de ser folk som bryter reglene. Politiet vil være strengere på lovbrudd som også kan føre til at smitten sprer seg. Det kan bli straffet med bot eller det kan bli anmeldt. De kan straffe folk som bryter kravet om karantene.

Men Mæland ville også dele ut litt ros. Den gikk til de unge. Hun mener mange har endret planene sine den siste tiden.
– Fadder-perioden er mer enn bare fest. Det er mange unge folk som kommer til en ny by. Da er det viktig at de blir tatt imot på en god måte. Derfor er fadder-perioden viktig, sier Mæland.