Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Vi kan ikke åpne mer nå

Norge er fortsatt i en usikker situasjon. Vi kan ikke åpne samfunnet mer nå, sier statsminister Erna Solberg.

Det er utbrudd med korona-virus i Bergen, Sarpsborg og Fredrikstad. Dette viser at Norge fortsatt er i en usikker situasjon, sier statsminister Erna Solberg. Hun sier at regjeringen derfor ikke kan åpne samfunnet mer nå.

– Vi er i en usikker situasjon og følger den fra dag til dag. Vi kan ikke åpne mer nå, sier Solberg på en presse-konferanse torsdag.

De neste dagene og ukene blir avgjørende, sier hun. Smitten må stoppes lokalt, sier hun.

Vi kan få strengere regler igjen. Det kan skje i hele landet eller lokalt. Det er dersom smitten øker enda mer.

– Vi må forvente flere lokale utbrudd som dem vi ser i Bergen, Fredrikstad og Sarpsborg. Men vi kan alle bidra til å stoppe disse utbruddene. Hvis vi følger smitte-rådene, holder avstand, holder oss hjemme når vi er syke og tester oss når vi får symptomer. Da er vi med på å stoppe smitten, sier statsministeren.

Hun sa hvilke regler som kan strammes inn. Det kan bli strengere regler for hvor mange som kan møtes samtidig. Flere kan måtte jobbe hjemmefra og unngå kollektiv-transport. Myndighetene kan råde folk om å ikke reise til områder med mye smitte. Og det kan bli digital undervisning ved universiteter og høyskoler.

– Disse tiltakene kan innføres lokalt hvis en får utbrudd. Slik Bergen kommune nå har gjort. Smittevern-tiltak kan også innføres for en større region eller for hele landet. Det er dersom det blir nødvendig for å beholde kontrollen på smitten, sier Solberg.