Norge

Vi planlegger dyre reiser også i år

Økonomien er dårligere og vi får mindre for pengene i utlandet. Det stopper ikke nordmenn fra å bestille ferie i utlandet.

Vi holder fast på hovedferien med sol og opplevelser. Og de dyreste hotellrommene blir solgt først.

– Det var dårlig vær i 2015. Det har nok gjort at flere planlegger å dra på sommerferie til utlandet i 2016. Folk vil sikre seg sol og varme. Det ser vi allerede, sier Sverre McSeveny-Åril til nyhetsbyrået NTB. Han er Virkes direktør for Reise Utland. Han tror 2016 blir ganske stabilt når det gjelder nordmenns reisemønster og planer. Det til tross for at norske kroner er lite verdt sammenlignet med tidligere.

Reiseselskapet Ving mener lite tyder på at nordmenn velger bort hovedferien sin.

– For denne vinteren har vi så langt solgt 8 prosent flere reiser enn på samme tid i fjor. Og reisene er dyrere enn de var i fjor, sier Elisabeth Larsen-Vonstett. Hun er informasjons-ansvarlig i Ving. For sommeren har selskapet solgt 22 prosent flere, dyrere reiser enn på samme tid i fjor.

Hos Ving er det dyrere reisemål i Syden som er mest populære. Og dyre romtyper selges først. Så langt har Ving solgt over 60 prosent flere reiser til neste år for Mallorca. De har også hatt nesten like stor økning i salget i reiser til Kypros.

– Vi ser også at Kanariøyene øker en god del. Flere reiser til Gran Canaria og Tenerife. Aller størst økning ser vi til Kroatia. Vi har solgt over fem ganger flere reiser dit enn i fjor, sier Larsen-Vonstett.

Hun sier at dyrere pakkereiser er mest populært. Der betaler folk ekstra og får for eksempel bedre utsikt, større rom og andre goder.

Verdien av norske kroner har lite å si for Ving foreløpig. Men de tror det kan få noe å si framover.

– Kundene vil få mindre for pengene når de er på ferie i 2016. Men jeg tror ikke dette vil påvirke valget om hovedferien. De kommer nok heller til å velge bort storbyferien, sier hun.

I Virke sier de at helgeturer foreløpig ser ut til å selge like bra som før.

– Hva med frykten for terror? Er det noe dere har merket noe til? Eller regner dere med at det får noe å si for land hvor dette gjelder?

– Rett etter slike hendelser er folk mer skeptiske til å reise akkurat dit noe har skjedd. Men så går som regel denne skepsisen tilbake. Og folk begynner å reise til disse stedene igjen, sier McSeveny-Åril.

Det samme sier Ving:

– Når det gjelder for eksempel Tyrkia, så har vi merket at reiser dit ikke selger like bra som i fjor. Men det er litt for tidlig å se hvor store konsekvenser uroen får for reiser i sommer.

Ving har laget en ferierapport for 2015. Der sier de at det er fem viktige trender for nordmenns forhold til reising nå:

Vi skal på ferie, uansett hvordan det står til i lommeboka og i verden. Vi mener at ferie gjør oss lykkelige. Så er vi ute etter opplevelser, aktiviteter og en ekte opplevelse. Til sist sier vi at vi ikke skryter av feriene våre. Men vi gjør det likevel.

Det har vært skrevet mye om andre nye trender. Men de har ikke blitt helt vanlige ennå.

– Tjenester som Airbnb blir spennende å følge framover. Denne formen for delings-økonomi vil nok øke i tiden fremover, sier McSeveny-Åril i Virke.

Gjennom selskaper som Airbnb kan folk leie rom eller leilighet av privatpersoner når de er på ferie. Det gir en annen opplevelse enn vanlig hotell.

LES MER HER: Tirsdag er den billigste dagen å fly

LES MER HER: Nordmenn fortsatt til Syria

Siste utgave

På forsiden nå