Norge

Vi spiser for mye salt

Nordmenn spiser i snitt dobbelt så mye salt enn vi bør. Og spesielt i jula.

Nordmenn spiser i snitt dobbelt så mye salt som vi bør. Det blir ikke bedre i jula, skriver nyhetsbyrået NTB.

Dette sier Forbrukerrådet, som har undersøkt hvor mye salt det er i flere matvarer.

– Vi har sett på mye ferdigmat, middag og julemat. Innholdet av salt høyt, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

Det er mye salat i julematen. Øverst på lista over julemat med høyt innhold er julesylten fra bedriftene Gilde og Nordfjord. Den inneholder 4 prosent salt. Like etter kommer Matmesterns kokte juleskinke med 3,5 prosent salt. Nordfjords julemør kommer etter med 3 prosent salt.

LES OGSÅ HER: Samarbeider om å kjøpe mat

– Mer enn tre fjerdedeler av saltet kommer fra mat som er gjort noe med før vi spiser den. Vi ser at både gamle og nye produkter inneholder faretruende mye salt, sier Flesland.

Hun mener Norge bør innføre en ording som kan merke hvor mye salt det er i maten. Storbritannia har en slik ordning.

Les flere julesaker på Klar Tales egen juleside.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå