Vi spiser mindre fisk enn for ti år siden

Dyrere sjømat er den viktigste årsaken. 

SPISER MINDRE FISK: Nordmenn spiser tre kilo mindre fisk nå enn for ti år siden.
Publisert

Nordmenn spiser stadig mindre fisk. Det viser en rapport fra Sjømatrådet. 

I fjor spiste hver av oss litt over 18 kilo fisk hver. I 2015 spiste vi 21,5 kilo hver. 

Det er flere årsaker til at vi spiser mindre fisk. Dyrere sjømat er den viktigste årsaken, ifølge Trym Eidem Gundersen. Han er direktør i Sjømatrådet. 

– Samtidig viser undersøkelser at 7 av 10 nordmenn ønsker å spise mer sjømat. Det betyr at trenden kan snus, sier Gundersen. 

Så mye dyrere ble sjømat

Sjømat ble 63 prosent dyrere mellom 2015 og 2024. Det er ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Samtidig ble kjøtt 36,3 prosent dyrere. Varer med sukker, som sjokolade, ble 16,5 prosent dyrere. 

Fortsatt på topp i verden

Selv om vi spiser mindre fisk enn før, er vi fortsatt et av landene som spiser mest sjømat i verden. Det viser tall fra FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO). Det er kun land som Island, Portugal, Maldivene og Korea som spiser mer enn oss, ifølge FAO.