Vi spiser mindre fisk enn for ti år siden
Dyrere sjømat er den viktigste årsaken.

Meld deg på nyhetsbrev fra Klar Tale.
Nordmenn spiser stadig mindre fisk. Det viser en rapport fra Sjømatrådet.
I fjor spiste hver av oss litt over 18 kilo fisk hver. I 2015 spiste vi 21,5 kilo hver.
Det er flere årsaker til at vi spiser mindre fisk. Dyrere sjømat er den viktigste årsaken, ifølge Trym Eidem Gundersen. Han er direktør i Sjømatrådet.
– Samtidig viser undersøkelser at 7 av 10 nordmenn ønsker å spise mer sjømat. Det betyr at trenden kan snus, sier Gundersen.
Så mye dyrere ble sjømat
Sjømat ble 63 prosent dyrere mellom 2015 og 2024. Det er ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Samtidig ble kjøtt 36,3 prosent dyrere. Varer med sukker, som sjokolade, ble 16,5 prosent dyrere.
Fortsatt på topp i verden
Selv om vi spiser mindre fisk enn før, er vi fortsatt et av landene som spiser mest sjømat i verden. Det viser tall fra FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO). Det er kun land som Island, Portugal, Maldivene og Korea som spiser mer enn oss, ifølge FAO.