Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Viktigst å lære av 22. juli

– Det er viktigere å lære av feilene 22. juli i fjor enn å finne ut hvem som hadde ansvaret. Det sa 22. juli-kommisjonen på Stortinget tirsdag.

Tirsdag startet tidenes største høring i Stortinget. Der skal det snakkes om alt som skjedde under terror-angrepene 22. juli i fjor. Gjennom fem dager skal kontroll- og konstitusjons-komiteen finne ut ansvaret for alt som gikk galt før, under og etter angrepene.

22. juli-kommisjonen undersøkte hva som skjedde. Gruppas leder Alexandra Bech Gjørv var den første som snakket på Stortinget tirsdag. Hun mente at det viktigste er å lære av feilene som ble gjort. Det er viktigere enn å finne ut hvem som hadde ansvaret for at det ble gjort feil, sa hun, ifølge nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Trodde det var krig 22. juli

Gjørv fikk spørsmål om regjeringen og departementene. Om de allerede visste at det var svake sider ved beredskapen. Det ville hun ikke si ja til.

– Jeg er nå mer utålmodig etter å se tydelige tegn på vilje til endring. Jeg vil se planer for å rette opp i det sårbare som kommisjonen peker på, sa Gjørv. Hun mener at det er viktigere enn å få tydeligere fram hvem som hadde ansvaret.

LES MER HER: I dag får vi svarene

De neste fire dagene er satt av til tøffe spørsmål til statsministeren, statsråder og sjefer i etater. Også tidigere statsråder og ansatte må forklare seg. Tirsdag får også familiene til de døde, overlevende og båthjelperne i Tyrifjorden si noen ord.

I alt 40 personer skal forklare seg for komiteen på Stortinget.

LES MER HER: Frigir 22. juli-forklaringer

Dagen før høringen var komiteen og så på Regjerings-kvartalet og Utøya. I Regjerings-kvartalet fikk de høre overlevende forklare.