Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil at barnehager skal finne ut hvor gode barn er i norsk

Regjeringen vil vite mer om hvor gode barn er norsk før de begynner på skolen. De vil at barnehager og kommuner skal få ansvar for å følge med på dette.

Hvert år starter det barn på skolen som burde vært bedre i norsk. Det vil regjeringen gjøre noe med. De foreslår at alle barnehager og kommuner må undersøke hvor gode barna er i norsk. Det blir ikke vurdert før de starter på skolen nå.

– Hvert år starter flere barn på skolen uten å kunne norsk godt nok. De sliter ofte med å følge undervisningen. De risikerer å gjøre det dårligere både sosialt og i fagene. Vi må finne ut hvem disse barna er tidligere enn vi gjør nå. Da kan de få en sjanse til å utvikle språket godt før de skal begynne på skolen, sier Guri Melby. Hun er kunnskaps- og integreringsminister.

Dette ble også foreslått i 2011: Skal sjekke barnas språk

Hver barnehage får ansvar for å vurdere barna. Så skal de gi informasjon til kommunen om det de har funnet ut. Alle barn skal bli vurdert. Også de åtte prosentene som ikke er i barnehage. Da er det kommunen som får ansvar for at de blir vurdert.

Utdanningsforbundet er skeptisk til forslaget.

– Vi tror det er en uheldig bruk av ressurser. Vi tror også at det er uheldig for barna, sier Hanne Fehn Dahle til kanalen NRK.

Anne Lindboe er leder i Private barnehagers landsforbund. Hun er glad for forslaget.

– Vi må ta barna på alvor og sørge for at de når sitt fulle potensial. Da må vi sørge for at de er best mulig forberedt før skolestart, sier hun.