Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil at lærere studerer mer

Lærere må studere mer matte, engelsk og norsk. Det skal skje i løpet av ti år, krever kunnskapsministeren.

Regjeringen vil stille flere krav til lærere. Alle som jobber i skolen, skal i løpet av ti år kunne ekstra innen matte, engelsk og norsk. Slik vil regjeringen bedre norsk skole. De kom torsdag med en plan om «lærerløft».

Torbjørn Røe Isaksen er kunnskapsminister.

– Det betyr skjerpede krav til å kunne ekstra i matematikk, engelsk og norsk. For lærere i barneskole vil det bli stilt krav om minimum 30 studiepoeng. Lærere i ungdomsskolen må ha minst 60 studiepoeng, sa Isaksen på en pressekonferanse tirsdag.

Studiepoeng er poeng folk får når de studerer. Flere poeng betyr flere timer med studier.

LES MER HER: – Vil ha femårig lærerutdanning

Regjeringen vil også at lærerskolen skal ta fem år, skriver nyhetsbyrået NTB. Lærerne skal ende med mastergrad. Myndighetene vil gjøre det lettere å studere ekstra. Lærerne skal få flere valg i yrket sitt. Slik vil regjeringen få bedre, flinkere og mer motiverte lærere.

Planen deres skal strekke seg over ti år. Håpet er at norske elever gjør det enda bedre på internasjonale tester.

– Regjeringen er veldig opptatt av å skape en skole der eleven lærer mer. Det er det som er tanken bak kunnskaps-skolen, sa statsminister Erna Solberg.

LES MER HER: Rekordmange vil bli lærer

De som studerer for å bli lærere i matte, må ha karakteren 4. Tidligere var kravet 3. Ministeren vil gi mer penger til å utvikle skolene i hver kommune.

Partiet Kristelig Folkeparti (KrF) mener det er viktig at lærerne får tid nok til elevene. Og at de kan hjelpe elevene i tidlig alder. Det er viktigere enn lengre utdanning, mener de.

Partiet Venstre roser planen om å løfte lærerne. Men de savner en plan for å få inn flere lærere fra andre yrker, spesielt ingeniører og økonomer.

Kommunenes organisasjon KS er også fornøyd med planene. Men de mener at det må følge med millioner av kroner til skoleeierne.