Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil bli strengere og utvise voldelige elever

Det skal gjøres mer mot vold i skolen. Reglene for å utvise elever er ikke bra nok, sier Henrik Asheim.

Onsdag var det krisemøte om vold i skolen. Det skjedde etter at en rektor i Oslo fortalte om vold.

På møtet ble det snakket om hva som kan gjøres. Flere tiltak ble foreslått. Blant annet bør skolen reagere sterkere. Og straffen bør bli strengere, mener Henrik Asheim. Han er kunnskaps-minister.

– Vi får ikke utvist noen elever som burde vært utvist. Dagens regelverk er for strengt, sier Asheim.

Han vil se på reglene for å utvise elever.

– Men jeg er veldig opptatt av at elevene ikke bare sendes ut av skolen. De må bli fanget opp av en annen aktivitet, sier Asheim.

Hans Sverre Sjøvold var også med på møtet. Han er sjef for Oslo-politiet. Sjøvold mener også at det viktig å reagere raskt mot dem som er voldelige.

– Vi må sette grenser for atferd som er kriminell og uønsket, sier Sjøvold.

Politiet sier at det er rundt 100 ungdommer som skaper uro. De har mye felles, sier Sjøvold. De er dårlige i språk og kommer fra fattige familier. De fleste gjør det ikke bra på skolen.

– Vi må samarbeide bedre med skolene for å hindre kriminalitet, sier han.

Regjeringen har tidligere sagt at de vil gi mer penger. 30 millioner kroner skal gå til politiet i Oslo sørøst. Det skal brukes til å jobbe mot at ungdom blir kriminelle.

Vold mellom elever øker i Oslos skoler. Det ble meldt om uro 47 ganger i fjor, skriver avisa VG. I 2015 var det halvparten så mange: 21 meldinger om uro.

Også vold mot lærer øker i Oslos skoler. Terje Wold ved Stovner videregående skole fortalte om vold ved sin skole. Det satte debatten i gang.

Tone Tellevik Dahl var også med på møtet. Hun er byråd for skole i Oslo. Dahl er fornøyd med møtet. Hun tror på et sterkere samarbeid mellom skole og politi.

Samtidig ber hun om mer penger fra regjeringen. Staten ga tidligere mer penger til å jobbe med miljøer i Oslo øst og sør. De siste årene er støtten blitt kuttet fra 130 til 33 millioner kroner. Regjeringen har også kuttet ned på lærere og et tilbud om gratis tid i barnehagen.