Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil bruke mindre penger

Regjeringen vil ikke lenger bruke så mye oljepenger. De mener at det går bedre med økonomien i Norge. Politikere er skuffet.

Fredag sa regjeringen hva de ville endre på i årets statsbudsjett. Kommunene får 5 til 6 milliarder kroner mer. Regjeringen gir mer til jernbane og vei. Men de vil ikke bruke like mye penger som de hadde tenkt. Før jul ville regjeringen bruke 128,1 milliard kroner i år fra penger tjent på olje. Nå har de kuttet med 15,2 milliarder kroner. Årsaken er at det går bedre i Norge enn før, mener de.

Det er ikke så mange arbeidsledige. Bedriftene kommer trolig også til å tjene mer i 2011, ifølge regjeringen. Fremskrittspartiet (Frp) er ikke enig. De synes regjeringen er for opptatt av sparing.

– Folk flest kommer til å få det tøffere. Onsdag ble renta satt opp. Det er ikke mye glede å spore i dette budsjettet, sier Ulf Leirstein fra Frp til kanalen TV 2.

Han synes ikke 186 millioner kroner ekstra til jernbane og vei er nok. Han savner også penger til politiet. Leirstein tror at mange kommuner hadde ventet mer til skole og eldre.

– De får ingenting, sier han.

LES MER HER: Får 4 milliarder ekstra

Partiet Høyre synes også det er lite penger til å bygge veier. De savner mer til skole og omsorg.

Partiet Venstre vil ha mer penger til universiteter og høyskoler. De vil også ha mer forskning og mer til transport i byene.

Heller ikke Kristelig Folkeparti (KrF) er fornøyd. De ønsker mer støtte til unge kvinner som får barn, og mer behandling til personer som sliter med rus.