Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil endre loven for å beskytte homofile

Mange homofile i Norge blir diskriminert og utsatt for hat-ytringer. Det vil regjeringen gjøre noe med.

Denne uka startet Oslo Pride. Nå vil regjeringen endre loven for å beskytte skeive i Norge.

Den nye loven skal gjøre at lhbt+ personer skal bli inkludert i norsk lov. Lhbt+ personer skal bli beskyttet mot diskriminering og hatefulle ytringer.

Lhbtiq er en betegnelse på lesbiske, homofile, bifile og transpersoner som gruppe. Bokstaven Q står for det engelske begrepet «queer» som på norsk heter skeiv. Det er vanlig å bruke «+» etter «lhbt» for å vise at man tar med alle folk som bryter normer for kjønn og kjønns-uttrykk.

– Vi foreslår at kjønn, kjønnsuttrykk og kjønns-identitet tas inn som en del av straffeloven, sier Linda Hofstad Helleland. Hun er barne- og likestillingsminister for partiet Høyre.

– Vi er glade for at regjerningen endelig gir alle som blir utsatt for hat beskyttelse i loven, sier Ingvild Endestad. Hun er med i Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI).

Én av seks menn ville flyttet seg hvis de kom tett på en homofil mann. Det viser en undersøkelse. 20 prosent liker ikke at homofile menn holder hender på gata. Det har fått statsminister Erna Solberg til å reagere.

– Vi kan ikke ha det sånn. Vi har en vei å gå når det kommer til holdningene våre, også her i landet, sier Solberg.