Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil forby reklame for is og brus

Det bør bli forbudt å reklamere for usunne varer som is og brus. Det mener Helsedirektoratet.

Helse-direktoratet vil ha forbud mot reklame for usunn mat. Det er for brus, is, sjokolade, snacks, kjeks og fete hamburgere. Forbudet skal gjelde for reklamer som barn kan like. Det skriver direktoratet i en uttalelse til helse-departementet, ifølge avisa VG. Helse-departementet har bedt flere om å uttale seg. Det er om et forslag om å forby reklame for usunn mat, blant annet på TV. Helse-direktoratet skriver i sitt svar at de ønsker et slikt forbud.

Forbudet skal gjelde barn og unge under 18 år. Men barn kan like reklamer selv om de ikke er rettet bare mot barn. Dermed kan mye reklame for usunn mat, bli forbudt.

Helse-direktoratet skriver i uttalelsen at regler for reklame er et viktig tiltak. Det er for å hindre usunne matvaner og overvekt blant barn. Slik kan barn og unges helse bli bedre.

Helseminister Jonas Gahr Støre sier at nordmenn må beskyttes mot seg selv.

– Jeg mener myndighetene må beskytte folk mot farlige stoffer. Hver femte 8-åring i Norge er overvektig. Det er et problem for hele samfunnet. Derfor må vi gjøre noe med det, sier Støre til VG.

De som lager godteri, er ikke glade for forslaget.

– Vi mener forslaget vil gi totalt forbud mot reklame for det meste vi driver med. Reklame for all sjokolade vil kunne bli forbudt. Det gjelder selv om vi ikke lager reklame som er rettet spesielt mot barn. Det sier nordisk kommunikasjons-sjef Kristian Hvilen i firmaet Mondelçz International.