Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil gi 16-åringer stemmerett i lokale valg

16-åringer bør få stemme ved lokalvalg. Det mener et utvalg som jobber med valg-lover. Ungdoms-organisasjonene jubler.

– Dette er en historisk dag for demokratiet. Vi har jobbet i 20 år for å åpne opp demokratiet for stadig flere. Det sier Isa Maline Isene til NTB. Hun er styreleder i LNU (Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner).

– Vi håper Stortinget går for dette. Det ville vært det største steget på 50 år for å gi enda flere muligheten til å ta del i demokratiet.

Valglov-utvalget ble satt ned i 2017. De gir sine anbefalinger til Nikolai Astrup klokka 13 tirsdag. Han er kommunal- og moderniserings-minister.

– Demokratiet vårt blir sterkere jo flere som får delta i det. Nå er det på tide å gi ungdom mer politisk påvirkningskraft. Vi kommer til å følge opp saken, sier Isene.

Sofie Høgestøl er medlem av utvalget. Hun er også aktiv i partiet Venstre. Hun håper deltakelsen i valgene vil øke, dersom alderen senkes.

– I dag er det mange som ikke har stemmerett i lokalvalg før de er ferdige med videregående skole og har flyttet hjemmefra. Det skriver hun og Venstre-leder Trine Skei Grande i et innlegg i Aftenposten.

De mener det kan være vanskelig for unge å delta i lokalvalg på et nytt sted de ikke kjenner så godt. Da er det enklere å stemme i en kommune man er vokst opp i.

De viser også til et forsøk i 2015. Der fikk ungdom over 16 år stemme ved valget i 20 kommuner. I disse kommunene ble flere unge ble valgt inn i kommune-styrene.

SVs Karin Andersen er svært fornøyd med forslaget. Hun leder kommunal-komiteen på Stortinget.

– Det er på tide. SV har jobbet for dette lenge. Vi har fremmet grunnlovsforslag om stemmerett til 16-åringer. Å få det på plass i kommunevalg er en bra start. Nå håper jeg virkelig dette får flertall, sier hun.

– Flest mulig i et samfunn bør ha stemmerett. Det er veldig vanskelig å se at den grensen bør være 18 år, sier hun.

Hun mener 16-åringer er fullt ut i stand til å gjøre seg opp en mening om hva de skal stemme. Hun avfeier påstander om at ungdom i den alderen ikke er politisk engasjert.

– Det krever vi da heller ikke av dem som er eldre som skal stemme, sier hun.

Utvalget skal foreslå hvilke endringer som bør gjøres i valg-systemet.

Et flertall i utvalget foreslår å beholde dagens 19 valgkretser ved stortingsvalg. Et mindretall ønsker at valgkretsene skal følge fylkesgrensene. Disse er det bare elleve av etter region-reformen.

Et flertall i utvalget ønsker også å senke sperregrensen fra 4 til 3 prosent. Men det skal de største partiene være skeptiske til.