Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil gi mer penger for å bekjempe nød

Regjeringen vil gi mer penger til bistand. Pengene skal minske fattigdom og nød i flere land i verden.

Regjeringen foreslår å bruke 37,8 milliarder kroner på bistand neste år. Det er 7,1 prosent mer enn det som ble brukt i år.

Partiene i regjeringen jobber nå med å få ferdig statsbudsjettet. Partiet Venstre fortalte om at de allerede er enige om dette.

– Venstre har blitt med i regjering. Slik har vi klart å prege dette budsjettet, sier leder Trine Skei Grande til NRK. Hun tror at de kanskje kunne presset mer om Kristelig Folkeparti også var med.

Bidraget er historisk høyt.

– Norge tar et stort internasjonalt ansvar for å bekjempe fattigdom og nød rundt om i verden. Dette er en historisk økning av bistandsbudsjettet, sier Grande til NTB.

Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet ble enige i januar: 1 prosent av den verdien Norge skaper på ett år, skulle gis til bistand.

Regjeringen ønsker å satse spesielt på utdanning. Litt over 3,7 milliarder foreslås satt av til det. Det er en økning på 160 millioner kroner sammenlignet med årets budsjett. Pengene skal gå til å gi flere barn skolegang og utdanning. Det gjelder spesielt jenter og barn i kriser og konflikt.

Klimaendringer og miljøproblemer blir også en viktig satsing for regjeringen.

– Regjeringen foreslår å bruke omtrent 4,8 milliarder kroner på klima, miljø og hav i 2019, sier Grande.

8. oktober legger regjeringen fram sitt forslag til statsbudsjett for 2019.