Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil gi penger til flinke elever

Fremskrittspartiet vil gi premie til ekstra flinke elever. De vil gi penger til dem som klarer videregående på to år.

Elever som klarer videregående på bare to år, bør få premie. Det mener landbruksminister Sylvi Listhaug i Fremskrittspartiet. Hun er leder av partiets kunnskaps- og familieutvalg. Listhaug vil ikke si hvor mye elevene bør få. Men hun sier de kan få en bonus eller et stipend ved slutten av året. Hun tror det vil gjøre at flere elever fullfører videregående, melder kanalen NRK.

Elevorganisasjonen reagerer på forslaget.

– Mange andre tiltak innenfor skolen trenger sårt penger. Det gjelder tiltak der regjeringen nå gjør kutt. Da tror jeg ikke det er disse flinke elevene som nødvendigvis trenger denne premien, sier Kristoffer Hansen til kanalen NRK. Han er organisasjonens leder.

Listhaug mener at norsk skole trenger å gi et tilbud til de elevene som sliter. Men også til de som har et stort potensial.

Ved Hersleb skole i Oslo kan elever nå ta videregående på to år istedenfor tre år. Tilbudet starter i neste uke.

I Bergen hadde de et slikt prøveprosjekt mellom 2009 og 2013. Der fullførte bare halvparten av elevene i prosjektet videregående på bare to år. Likevel roser både Høyre, Arbeiderpartiet, Venstre, Sosialistisk Venstreparti og Fremskrittspartiet tilbudet i Oslo, ifølge NRK.