Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil gi unge uføre garanti om jobb

Unge som heller vil jobbe enn å få uføretrygd, må få garanti om jobb. Det mener Arbeiderpartiet.

Onsdag skrev Klar Tale om synshemmede Mikael Bentsen. 28-åringen har hele tiden ønsket å jobbe. Men isteden oppfordret arbeids- og velferdsetaten Nav ham til å søke om uføretrygd.

– Jeg hadde i praksis ikke noe valg. Jeg sa ja til uføretrygd. Men jeg har hele veien ønsket å komme i vanlig jobb, sa Bentsen, ifølge en pressemelding fra Norges Blindeforbund.

I saken kritiserte forbundet Nav. Årsaken er at unge synshemmede anbefales uføretrygd. Det skjer istedenfor at Nav hjelper dem med å komme i arbeid. Det viser en undersøkelse.

Lise Christoffersen representerer Arbeiderpartiet (Ap) på Stortinget. Der jobber hun i arbeids- og sosialkomiteen. Ap er bekymret for at så mange unge bes om å søke uføretrygd.

– Vi er helt enig med Norges Blindeforbund. Det er mange som Bentsen. Nav anbefaler dem uføretrygd framfor å gi dem hjelp til jobb. Det har organisasjonen Unge funksjonshemmede også vist, gang på gang. Det legges ikke til rette for at de skal få utdanning og arbeid. Det gjør at de i praksis ikke har noe valg, slik Bentsen også sier. Det skriver Christoffersen i en e-post til Klar Tale.

Arbeiderpartiet vil gi disse unge en garanti om jobb. Partiet satte av penger til dette i sitt forslag til statsbudsjett for 2018, ifølge Christoffersen. Men forslaget ble nedstemt på Stortinget.

– Vi foreslo å sette av 50 millioner kroner. Disse skulle gå til tettere oppfølging av unge utenfor arbeidslivet. En del av pengene skulle gå til unge som ellers ville ha uføretrygd som eneste alternativ. I tillegg ville vi at ordningen med arbeids-avklaringspenger må brukes mer målrettet. Det må være en garanti om jobb til slutt, skriver hun videre.

Partiet mener at Nav må sikre jobber som er tilpasset disse ungdommene. Kommunene må garantere at jobbene er der, mens staten må betale, ifølge Christoffersen.

– Dessverre ble forslaget vårt nedstemt i Stortinget. Men vi kommer med forslaget igjen, helt til vi får det igjennom. Det har disse ungdommene fortjent, skriver hun.