Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil gjøre norsk utdannelse bedre

NHO-leder Kristin Skogen Lund er bekymret for den norske skolen. Hun ønsker flere endringer, blant annet med bedre muligheter for praktisk utdannelse.

Arbeidsgiverforeningen Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) vil at ungdom som går ut av skolen skal kunne mer. På årskonferansen til NHO mandag etterlyste leder Kristin Skogen Lund flere tiltak fra skolen som kan hjelpe.

 

Les også: 11.500 på venteliste til videregående

 

Få land bruker like mye penger på elevene sine som Norge. Likevel dropper mange ut av videregående skole og høyere utdanning.

– Vi kan ikke fortsette en slik utvikling. Det vil føre til dårligere produktivitet og mindre konkurransekraft i norsk næringsliv. Norsk skole er næringslivets viktigste leverandør av kompetanse, sier Lund til nyhetsbyrået NTB.

Ett av forslagene var å lage en mer praktisk rettet utdannelse for ungdommer som er skoleleie. Da må det bli enklere å ta yrkesrettet utdannelse med fagbrev. I dag sliter mange elever med å finne bedrifter som har praksisplasser.

NHO mener at det kan bli flere praksisplasser i næringslivet hvis tre betingelser blir oppfylt:

1) Praktikanten må ikke ansettes etterpå

2) Bedriften får hjelp til det praktiske.

3) Bedriften får betalt for det det koster å lære opp praktikanten.

NHo vil også ha et bedre system for karriereveiledning utenfor skolesystemet.

 

NHO vil også ha obligatorisk og gratis barnehagestart for alle femåringer. I tillegg vil organisasjonen at lærere skal få lønn etter resultater. Organisasjonen vil også ha færre studieprogrammer på universiteter og høyskoler.