Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil ha lavere skatt på formue

– Fjern deler av skatten på formue. Det mener både Senterpartiet og lederen i arbeidtaker-organisasjonen LO.

Flere bedriftene sliter med økonomien. De klarer ikke å selge så mange varer at de dekker utgiftene sine. Likevel må de betale mye skatt. Årsaken er at de eier bygget hvor bedriften er og maskiner. Det regnes som formue. Det må de betale skatt av.

Det kan være urettferdig for mange bedrifter. Det mener Liv Signe Navarsete. Hun er leder i Senterpartiet, som er med i regjeringen.

Navarsete er dermed enig med lederen i LO. Arbeidstaker-organisasjonen LO krevde tirsdag at regjeringen ser på denne skatten. De vil se om formues-skatten skader norsk industri. Da kan det ødelegge for jobber for folk. Rike kan droppe å satse penger på bedrifter i Norge. Det sa leder Roar Flåthen i avisa Dagens Næringsliv. Flåthen åpner for å fjerne deler av formuesskatten.

Også Fremskrittspartiet (Frp) og Kristelig Folkeparti (KrF) vil se på skadene av formuesskatt. Det sa de i Stortinget tirsdag. De vil endre reglene. Både partiene Høyre og Venstre har forslag som ligner.

– Arbeiderpartiet (Ap) har gjort det til en debatt om den ene prosenten av de rikeste her i landet. Men statsministeren vet at det er feil. Norske bedrifter får et stadig sterkere press for å overleve. Det er dét dette handler om, sa Frps leder Siv Jensen, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Både statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Sigbjørn Johnsen sier de er åpne for å se på reglene. Men de mener det kan være vanskelig å sette nye grenser. Staten får 14 milliarder kroner fra formuesskatten. Stoltenberg vil ikke kutte på en sånn måte at det blir lite igjen til staten.