Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil ha med flere på TV-aksjonen

Lul Kulmie og Ebyan Mohamed vil gjøre det bedre for flykninger i verden. Nå ber de flere innvandrere om å bli med på TV-aksjonen 2010.

– Vi er en del av det norske samfunnet. Jeg føler at vi må delta på TV-aksjonen. Det er en god følelse å hjelpe andre. Og jeg vet hva krig er, sier Ebyan Mohamed til Klar Tale. Det er andre gang hun er med som frivillig for en TV-aksjon.

Somaliske Lul og Ebyan har sammen med andre hjulpet Flyktninghjelpen med å gi informasjon om årets TV-aksjon. Slik håper de å få med flere somaliere og andre innvandrere som bøsse-bærere søndag.

– Vi tok egentlig kontakt med organisasjonen for å skryte av dem. Flyktninghjelpen var den eneste organisasjonen som ble i Somalia da andre syntes det ble for farlig. Og de bruker flinke norsk-somaliere til å jobbe for dem der. Etter hvert ble vi bedt om å hjelpe til med TV-aksjonen, sier Lul Kulmie.

11 norsk-somaliere har informert om aksjonen på møter i tros-samfunn og på kultur-festivalen Mela.

I år går pengene fra TV-aksjonen til Flyktninghjelpen. 43 millioner mennesker er på flukt i verden. Organisasjonen hjelper folk som er på flukt i eget land. Seks land er plukket ut. Det er Colombia, Den demokratiske republikken Kongo, Sudan, Somalia, Det palestinske området og Afghanistan.

Pengene skal sikre flyktningene et sted å bo, mat, utdanning og juridisk hjelp. Pengene brukes også til å drive leirer i noen av de verste krise-områdene i verden.
Lul forklarer at noe så enkelt som toaletter inne i flyktning-leirene redder mange kvinner fra vold og voldtekter.

– For nordmenn er TV-aksjonen en tradisjon. De vet hva den er, en aksjon der folk samler inn penger i bøsser. Pengene gis til forskjellige organisasjoner hvert år. Men folk som akkurat har kommet hit, vet ikke hva det er for noe. Det er det vi prøver å gjøre noe med, sier Lul.

Hun er opptatt av at folk skal bidra der de kan.
– Ikke alle vil være bøsse-bærere. Men hvis de vet hva aksjonen går til, kan de selv bestemme om de vil støtte den. Og de behøver ikke støtte fordi det er Flyktninghjelpen. De kan gi penger fordi det organisasjonen gjør, hjelper, sier hun

Dersom du vil gå med bøsse, må du heller ikke gå i nær-miljøet ditt.
– Ofte trengs det hjelp på steder som er en liten busstur unna deg, sier Lul. Hun har allerede vært på Lørenskog og hjulpet til med å ringe etter frivillige, selv om hun bor i Oslo.

Det er få innvandrere som er med i norske frivillige organisasjoner. Årsaken er at de vet for lite, mener Lul og Ebyan. Derfor er det viktig å fortelle om det som skjer der det samles folk fra ulike land.
– Men det kan være veldig mange grunner til at noen ikke vil bidra. Det er også viktig å vise forståelse, ikke dømme, sier Lul.