Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil ha mindre strenge regler fra 12. oktober

Regjeringen vil at samfunnet skal åpne litt mer. Nå skal kommunene få styre mer av tiltakene for å hindre mer smitte med korona.

Statsminister Erna Solberg minner om at mange har høstferie denne eller neste uke. Men det gjør ikke korona-viruset. Hun sier at det er viktig at folk fortsatt husker å på å vaske hendene og andre tiltak for å hindre smitte.

– Det er fortsatt usikkert. Det har vært flere lokale utbrudd. Men erfaringen fra i høst er at vi kan ha lokale tiltak hvis det blir mer smitte noen steder. Da kan vi åpne opp mer i resten av landet, sier Solberg.

Fra 12. oktober blir det mindre strenge regler. Da kan 23.000 voksne drive med breddeidrett igjen. Arrangementer som skal være ute kan ha 600 i publikum, delt på tre grupper på 200. Det blir også slutt på at hele Norge må slutte å selge alkohol på utesteder etter midnatt.

– De fleste stedene i landet har vi god kontroll på smitten. Da kan vi åpne mer, så lenge det er lokale regler som er gode nok. Dette vil vare lenge. Da må vi åpne opp når vi kan det, og stramme inn når det trengs, sier helseminister Bent Høie.

– Dette er gode nyheter for alle som er glade i fotball. Det kan bli flere på stadion. Men det er ikke uten risiko. Regjeringen er klare for å komme med nye tiltak for hele Norge hvis det blir mer smitte igjen, sier Solberg.

Hun forklarer at det er viktig for at folk skal støtte tiltakene. Da må reglene og tiltakene passe til hvor mye smitte det er på ulike steder. Og hun håper en åpning kan motivere folk som bor på steder med mer smitte.

Til dere som må vente på å merke disse endringene. Jeg håper at dette kan være en motivasjon. Får dere ned smitten, så kan vi åpne opp for dere også, sier Solberg.

Abid Raja er kulturminister. Han har også ansvaret for idretten. Raja var godt fornøyd med at det skal bli åpnet mer.

Nå får 23.0000 voksne få starte med treninger i breddeidretten igjen. Det er voksne over 20 år. Vi åpner nå for de som er prioritert først av idrettsforbundet. Det er blant annet gatefotball, håndbak og eliteserie i amerikansk fotball, sier han.

Raja sier det er viktig å åpne opp i et rolig tempo. Han sier også at hvis det går bra, så kan det føre til at de kanskje kanskje åpner for fase 2 i november. Det blir også laget unntak for de som skal delta i skikonkurranser i nordiske grener i Norge før jul. Det blir også unntak for kamper i internasjonale konkurranser i håndball som skal skje i Norge. Det gjelder også for europamesterskapet i håndball.

Det blir også litt mindre strenge regler for kultur-bransjen. Det skal være godt nok å ha et sett mellom hver tilskuer. Fram til nå har det ofte vært nødvendig med to seter mellom for å holde en meter avstand. De som er i samme husstand kan fortsatt sitte sammen