Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Vil ha test for å bli norsk

Du må ha bestått en prøve i samfunns-kunnskap og norsk hvis du skal bli norsk statsborger. Det foreslår inkluderingsminister Solveig Horne.

Solveig Horne er inkluderingsminister for partiet Fremskrittspartiet (Frp). Hun foreslår en test for å bli norsk statsborger. Folk må bestå en prøve i samfunns-kunnskap og norsk muntlig.

Regjeringspartiene var enige med Venstre og Kristelig Folkeparti (Frp) om å innføre testen. Det var en del av avtalen fra Sundvolden mellom partiene etter skifte av regjering. Nå sendes forslaget ut på høring.

LES OGSÅ: Norges-test for statsborgerskap

Det er allerede krav om gjennomført opplæring i norsk og samfunnsfag. Horne mener at søkerne må kunne vise hva de har lært.

Kravet skal gjelde folk som søker om norsk statsborgerskap, i alderen 18 år og 67 år. Personer som har vist at de har gode nok kunnskaper, slipper kravet. Det gjør også de som ikke er i stand til å delta i opplæring i norsk.

Søkeren må forstå enkelt norsk dagligspråk. De må også kunne fortelle om seg selv, sin familie, nære omgivelser og jobben sin. Prøven i samfunnsfag finnes allerede. Den må alle ta. Det har ikke vært krav om at du må bestå prøven. Horne ønsker et krav om at prøven må være bestått.