Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil hjelpe med å hente hjem barna

Regjeringen har sagt de vil hente norske barn av fra Syria. Tidligere utenriksminister tilbyr å hjelpe. Det gjelder barn av krigere fra IS.

Omtrent 40 norske barn befinner seg i Syria. Det tror Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Minst fem av disse har foreldre som er døde. Disse foreldrene dro til landet for å støtte terror-gruppa Den islamske staten (IS). Statsminister Erna Solberg har sagt at foreldreløse barn kan hentes til Norge. Men det er ikke kjent når eller hvordan det skal skje.

Knut Vollebæk er tidligere utenriksminister i Norge. Nå tilbyr han regjeringen hjelp. Barna kan hentes hjem ved hjelp av en kommisjon for savnede personer (ICMP). Den leder Vollebæk. Han har skrevet brev til statsminister Solberg, ifølge avisa Vårt Land.

– lCMP kan gi støtte til Norge i denne viktige saken, om din regjering ber om det, skriver Vollebæk i brevet.

De norske barna skal være i al-Hol-leiren i Syria. Men norske myndigheter må finne ut hvem de er. Slik identifisering kan også være vanskelig.

– ICMP har gjort slik identifisering før, ikke minst på Balkan, sier Vollebæk. Kommisjonen fant ut hvem 90 av de drepte var etter massakren i Srebrenica.

Per Wiggen er pressetalsperson i utenriks-departementet. Han svarer at regjeringen er glad for brevet fra Vollebæk og ICMP.

ICMP er en internasjonal kommisjon. Den har som hovedoppgave å finne savnede etter krig, konflikter, naturkatastrofer eller brudd på menneske-rettighetene. Kommisjonen ble laget krigen i Bosnia på 1990-tallet. Det skriver nyhetsbyrået NTB.