Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil ikke varsle om tilsyn av pelsdyr

Mattilsynet skjerper kontrollene med pelsdyr-farmer i Norge. Kontrollene skal skje uten at eieren er varslet.

Søndag viste bilder at pelsdyr på flere farmer har avbitte bein, haler og ører. Flere mink og rev hadde skader fra bitt. Så langt i år har bare seks av 101 besøk fra Mattilsynet kommet overraskende på eierne av pelsdyr-farmene. Mattilsynet har som regel sagt fra først. De innrømmer overfor NRK at det kan være vanskelig å komme på besøk uten å si fra.

– Som regel er besøkene varslet én eller to dager på forhånd før man kommer inn i farmen. Det er av praktiske grunner. Dette er anlegg som er gjerdet inn og avlåst fordi eieren bare er der noen timer hver dag, sier Kristina Landsverk. Hun er leder i Mattilsynet.

LES MER HER: Avslørte mishandling av dyr

Nå varsler landbruksminister Lars Peder Brekk en endring. Tilsynet skal komme oftere uten å si fra. Pelsdyr-næringen får klar beskjed fra politikerne om å skjerpe seg. Hvis ikke, vil flere partier at støtten til næringen fjernes.
– Verstingene i næringens skal ut, sa Brekk mandag. Han hadde hatt et møte med Norges Pelsdyr-alslag.

Fremskrittspartiet (Frp) vil ha et eget dyrepoliti. Frps Per Sandberg sier at næringen har fått mange advarsler. Derfor synes han det er merkelig at det fortsatt er useriøse farmer.

Sverige, Danmark, Sveits og Østerrike har lagt ned sine pelsdyr-næringer. Nestleder Ola Elvestuen i Venstre mener at Norge bør gjøre det samme.

Dyrebeskyttelsen Norge og Nettverk for dyrs frihet har besøkt 40 pelsdyr-farmer i sommer og høst. De har tatt bilder og filmet syke og skadde dyr. 

Også i fjor var det mye snakk om pelsdyr som ikke fikk den omsorgen de trengte. Da sa Brekk at støtten til næringen måtte vurderes dersom det ikke ble bedre. Søndag sa han til NRK at det er trist at noen oppdrettere ødelegger for alle.
– Inntrykket er at næringen har klart å bedre situasjonen. Men enkelte klarer ikke å følge lover og regler, sa landbruksministeren.