Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil la barna slippe lekser

Foreldre i Rogaland er lei av lekser. De har startet en nasjonal kampanje.

– Lekser har vist seg å ha veldig liten effekt, sier Roger Sjursen til kanalen NRK. Har han funnet på kampanjen. Den heter «Leksefri familie».

Lekser er noe folk diskuterer hele tiden. Noen mener lekser ikke fungerer. Andre mener det er galt at barna skal være nødt til å ta med seg skolearbeidet hjem. «Leksefri familie» er det siste bidraget til debatten.

Foreldrene mener de selv har rett til å bestemme om barna skal ha lekser. De har laget en nettside. På siden ligger et brev som foreldre kan sende til skoler. Slik kan de gi beskjed om at deres barn ikke skal ha hjemmearbeid.

Sjursen har regnet på saken. Hvis barna bruker én time på lekser per skoledag i ti år, blir det et helt årsverk, sier han. Det vil si 1.520 timer.

– Hva driver de egentlig med, hvis dette ikke fungerer, spør han.

Det finnes ingen lov som sier at man må gjøre lekser. Men det betyr ikke at lekser er frivillig. Det sier Fylkesmannen i Rogaland.

– Det er skolen som skal bestemme om det skal være lekser. Det kan ikke elevene bestemme selv, forklarer Sølvi One Gjul. Hun er utdanningsdirektør hos Fylkesmannen i Rogaland.