Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil lage plan for resten av elevene

Mandag fikk elever i 1. til 4. klasse komme tilbake på skolen. De eldre elevene får vite mer neste uke. Det er målet til regjeringen.

– Vi har tenkt å legge fram en plan for videre skoleåpning i neste uke, sier Guri Melby til nyhetsbyrået NTB. Melby er kunnskapsminister. Mandag besøkte hun Ellingsrud skole i Oslo sammen med Erna Solberg. Hun er statsminister.

– Da vil vi si hvilke elever som får begynne igjen først. Vi skal også bestemme når de andre elevene skal tilbake på skolen, sier Melby.

For elever i 5. til 10. klasse er det fortsatt hjemmeskole. Det har de hatt siden skolene stengte 12 mars. De yngste elevene fikk komme tilbake på skolen på mandag. Det fikk også elever som tar yrkesfag, og som er i de to siste årene av utdanningen på videregående skole. Men de må følge strenge regler for å unngå smitte.

Les også: 250.000 barn er tilbake på skolen

Melby og Solberg fikk selv se at elevene i 1. til 4. trinn på Ellingsrudåsen skole var på plass igjen på skolebenken mandag. De fikk snakke med elever og lærere. De fikk også se at de lekte i skolens gymsal. Barna sier til statsministeren at de har savnet venner. Det har de savnet mest i den nye skolehverdagen. 

På Oslo-skolen med 480 elever og 80 ansatte, var rundt 250 av de 300 elevene i 1. til 4. trinn på plass igjen mandag. Solberg sier det virker som at det er gjort en god jobb med å åpne skolene igjen.

– Jeg har sett en skole som har vært utrolig flink. De har tilpasset seg den situasjonen som er. De har vært flinke med både hjemmeundervisning og med gjenåpning, sier hun til nyhetsbyrået NTB.

Les mer: – Savnet etter nærhet traff meg som et sjokk

Solberg sier at skole er viktig for barn. Det sier hun til foreldre som holder barna hjemme.

– Jeg forstår at de er bekymret. Men vi kan aldri garantere at barna våre skal være helt sikret mot smitte. Det er veldig liten risiko for smitte og sykdom blant barn.

Skolehverdagen er likevel ulik det den var før 12. mars. Rådet er at det bare skal være 15 elever per lærer. Skolene blir bedt om å unngå at det blir store grupper. Elevene bør ha friminutt til ulik tid, og at de må være flinke med håndvask.

Les også: Hjemme-skole med dysleksi: – Det er et kaos

– Nå er vi nødt til å få erfaringer med hvordan åpningen går. Det gjelder både for de minste barna, og for noen av de eldste. Og så må vi se det i sammenheng med alt annet også. Vi må se hvordan smitten sprer seg i samfunnet. Men vi har sagt hele tida at målet er at alle barn skal tilbake på skolen før sommeren, sier Melby.