Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil lage vaksinen raskt

Det jobbes på spreng med å utvikle en vaksine mot korona. Er vi heldige, kan den være klar innen utgangen av året.

Cepi er en gruppe som jobber med å lage vaksiner.

– Vi håper vaksinen er klar til å produseres før slutten av året. Hvis vi er heldige og alt går som det skal, er det mulig. Det sier Frederik Kristensen til NTB. Han er visedirektør i Cepi.

Han håper å være i gang med stor produksjon på denne tiden.

– Det blir ikke vaksiner nok til hele verden. Men det vil bli til helsearbeidere eller de som er mest utsatt, sier han.

Cepi driver et samarbeid mellom flere land. Målet er å forebygge epidemier og pandemier. Regjeringen har gitt 3 milliarder kroner til en vaksine mot korona-viruset. Flere andre land har også bidratt.

Tidligere har Cepi sagt at de håper å få til en vaksine på 12 til 18 måneder. Men nå kan det altså gå raskere. Organisasjonen har ni forskjellige programmer for å utvikle en vaksine.

– Det er for tidlig å si hvilke som vil lykkes. Alle må gjennom de siste stadiene av utprøving. Det vil vise seg etter hvert, sier Kristensen.

Statsminister Erna Solberg sier at det er ekstremt viktig at vaksinen kommer raskt. Hun mener også det er bra at dette er et globalt samarbeid. Slik kan også små og fattige land få tilgang på vaksinen.

Overlege Preben Aavitsland tviler på at vaksinen kan være klar dette året.

– Det kan skje i 2021 i beste fall, men mer sannsynlig noen år etter det, sier han.

Cepi ble opprettet for omtrent tre år siden. Det skjedde i etterkant av Ebola-utbruddet i Vest-Afrika. Målet var at verden skulle være bedre forberedt på utbrudd av farlige, smittsomme sykdommer.