Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil lære av skredulykken

Det store snøskredet på Svalbard tok to liv. Nå skal myndigheten lære av ulykken.

Skredulykken på Svalbard i desember skal evalueres. Hensikten er å lære av hendelsen. Da kan det gjøres endringer og tilpasninger der det er behov for det. Det mener Justis- og beredskapsdepartementet. De har øverste myndighet på Svalbard gjennom Sysselmannen.

– Det er viktig at den alvorlige hendelsen på Svalbard i desember blir gått i gjennom. Både arbeidet som ble gjort for å hindre dette og hvordan hendelsen ble håndtert. Det skal evalueres. Slik kan enfinne bedre måter å gjøre ting på, sier Anders Anundsen i en pressemelding. Han er justis- og beredskapsminister

Det er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) som skal evaluere ulykken. De får med seg folk fra Hovedrednings-sentralen i Sør-Norge og Politihøgskolen, skriver nyhetsbyrået NTB.

Det var 19. desember at et gedigent skredet løsnet fra fjellet Sukkertoppen. Det ligger på Svalbard. Skredet traff to rekker med bolighus i Longyearbyen. Noen hus var flyttet opptil 80 meter. Flere mennesker ble begravd i de store mengdene med snø.

To mennesker døde i ulykken. Det var 42 år gamle Atle Husby og to år gamle Nikoline Røkenes. Flere andre ble skadd. 200 mennesker ble evakuert etter ulykken. Det ble satt i gang varsling av skred etterpå. Det store skredet kom etter uvær. Da snødde det enormt mye i Longyearbyen.

LES MER HER:Møtte ofrene for skredet

LES OGSÅ: Barn døde etter skredet

LES ENDA MER: Mektig, vakkert og farlig