Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil redde bakingen til jul

Butikker er tomme for smør. Nå lover meieriet Tine og politikere å redde folks baking til jul.

Butikkene får ikke nok smør fra meieriet Tine. De har levert 70 prosent under det butikkene har trengt de siste månedene. Mange skal snart lage kaker til jul.

Nå lover Tine å redde bakingen. De sier det kommer mer smør til butikkene. Tine lager mindre ost og bruker melka til smør. Kuene gir også litt mer melk enn tidligere i høst.

I tillegg har Tine hentet inn 150 tonn smør fra utlandet. De ber myndighetene om mindre toll på smør fram til de har hentet inn nok. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Salget av fett øker kraftig

Landbruksminister Lars Peder Brekk er ikke fornøyd med Tine. Han mener Tine burde bedt om lavere toll og hentet inn mer smør fra utlandet tidligere. Partiet Høyre krever at Brekk gjør noe med tollen med én gang. De mener at problemet skulle vært løst for lenge siden. Det skriver nettavisa aftenposten.no.

Butikkene har i det siste solgt mer smør enn før. Mange vil prøve dietten med lavkarbo-mat. Da spiser du mer smør og fett.

I tillegg har det vært mye regn i Sør-Norge i sommer. Det har gitt dårligere fôr til dyrene. Derfor har de blitt mindre melk å melke. Tine har hittil i år fått inn 20 millioner liter mindre melk enn i fjor.