Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil sende unge asylsøkere til Kabul

Det er trygt å sende enslige afghanske asylsøkere under 18 år til Kabul. Det sier Sylo Taraku.

– De som kommer fra urolige områder i Afghanistan, bør integreres på nytt i Kabul. Der er det trygt, sier Sylo Taraku til TV-kanalen NRK. Taraku er generalsekretær i organisasjonen Likestilling, integrering og mangfold, LIM.

Taraku  sier at FNs høykommissær for flyktninger og fra Utlendings-direktoratet (UDI) mener det samme.

Ifølge Taraku er det mange som tror at Europa har åpnet dørene. 86,4 prosent av afghanske asylsøkere har fått oppholdstillatelse i Norge i år. Det viser tall fra UDI.

Taraku sier at mange afghanere har vært i trygge områder før de har kommet til Norge. De har vært i for eksempel Pakistan, Iran og Russland.

Taraku sier at de forskjellige asylhistoriene kan variere. Men mange unge gutter fra Afghanistan sier de er redde for å bli rekruttert med tvang til opprørs-gruppa Taliban.

– Men det er ikke slik Taliban gjør. De trenger ikke drive slik rekruttering, sier han.

Frode Forfang  er direktør i  Utlendings-direktoratet. Han sier ar det ikke er tvil om at afghanske foreldre sender sønner til Europa.

– Det er ikke ukjent at barn blir sendt fra Afghanistan til Europa, slik at de skal kunne sende penger hjem. Men i slike tilfeller blir de sendt tilbake. Dersom det er mulig å identifisere foreldrene, sier Forfang til kanalen NRK.