Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil si at iskanten skal gå lenger sør

Regjeringen vil ha en ny grense for hvor det kan borres etter olje i Barentshavet.

Det er en grense for hvor langt nord det kan letes etter olje i Barentshavet. Regjeringen vil flytte den lenger sør. Grensen blir der det ligger havis 15 prosent av dagene i april.

– Med denne grensen tar vi bedre vare på miljøet. Vi reduserer risikoen for at sårbar natur kan bli skadet, sier Sveinung Rotevatn. Han er klima- og miljøminister.

Les også: Bråket om iskanten kan starte nå

Tina Bru er olje- og energiminister. Hun sier den nye grensen sikrer at olje- og gassnæringen kan legge planer over lenger tid.

– Tilgangen til nye leteområder er viktig for at det skal skapes verdier og arbeidsplasser, sier Bru.

Saken handler om hvor langt nord det kan være boring etter olje og gass. Regjeringen sier nå at de flytter grensen sørover. Det betyr at det blir er et større område hvor det er uaktuelt å hente opp olje og gass. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Les videre: Derfor er iskanten så viktig

Dagens Næringsliv har snakket med folk som sier at iskanten i praksis blir ganske lik som nå. De mener det er liten eller ingen endring.

– Vi har kommet fram til et solid kompromiss, sier Erna Solberg. Hun er statsminister. Hun er glad for at de har klart å ta hensyn til at det skal skapes verdier.

Hun sier dette har få følger for oljebransjen.
– Ingen av de tildelte tillatelsene blir berørt. Det gjør at det får liten effekt på dagens olje- og gass-virksomhet.