Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil ta imot asylsøkere igjen

Russland vil ta tilbake asylsøkere fra Norge igjen. Men bare 300 mennesker, og de må komme med fly.

Russland er igjen klar til å ta imot asylsøkere fra Norge. Det gjelder dem som har fått nei til å bli i Norge. Og som har lov til å være i Russland.  Totalt vil Russland nå ta imot et sted mellom 200 og 300 personer. De må ha multivisum og oppholdstillatelse. Returene skal skje med fly til Moskva, skriver nyhetsbyrået NTB.

Men 5.500 asylsøkere kom fra Russland til Norge i fjor. De kom over grensa ved Storskog i Finnmark. Dermed er de fortsatt uenige om 4.800 mennesker. Norge får heller ingen garanti for at det ikke blir ny flom av asylsøkere til våren.

–  Russland aksepterer returer fra en gruppe på 700 personer. Det gjelder folk med multivisum og lovlig opphold, sier ekspedisjonssjef Thor Arne Aass til NTB. Han jobber i Justisdepartementet.

Han forklarer at rundt halvparten av de 700 allerede er ute av Norge. 250 er tilbake i Russland. I tillegg er mange sendt til hjemlandet. Omtrent 200 mennesker ka sendes tilbake slik det er nå.

Norge forsøkte å sende ut asylsøkere tidligere i år. Men det ble stanset 22. januar. Russland sa det var av praktiske grunner.

– Det har vi forståelse for. Begge parter er enige om at det kan være lurt å sende tilbake til et annet sted. Og da er fly til Moskva noe vi tenker på, sier Aass.

Men russerne vil ikke love at de stanser asylsøkere som vil til Norge.

– Vi sa at vi har en felles interesse av en kontrollert innvandring. Og at det er en uheldig situasjon om ruta i nord blir en hovedvei inn til Schengen. Dette var russerne enige med oss i, sier Aass.