Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Vil tillate røyking av heroin

Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre vil gjøre det lovlig å røyke heroin. Slik skal han få narkomane til å røyke i stedet for å bruke sprøyter.

Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre vil tillate røyking av rusmiddelet heroin. Det sier han til magasinet =Oslo. Støre tror han vil klare å overbevise resten av regjeringen til dette.

– Ett av temaene jeg har forholdt meg til er røyking av heroin. Det har jeg tenkt å si ja til, og det får jeg regjeringen med på, sier Støre til =Oslo. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Dersom det blir lov å røyke heroin, vil flere narkomane røyke i stedet for å bruke sprøyter, mener Støre. Han sier at målet er at færre narkomane skal dø av overdose av narkotika.

Forslaget skal diskuteres de neste månedene. Dersom Støre får det som han vil, er det mulig at narkomane kan røyke heroin lovlig neste år. Det skriver Dagsavisen.

Altfor mange dør av overdose i Norge, sier Støre. Han mener at det er en skam for Norge.

For å hindre overdoser er det viktig å se på hvordan de narkomane ruser seg. Støre sier at det er verre og farligere for narkomane å bruke sprøyte, enn å røyke. Derfor bør røyking av heroin tillates.

Det kan også gjøre at færre blir smittet av hepatitt C og viruset hiv, sier han.

Det finnes over 10.000 narkomane som bruker sprøyter i Norge. Det viser tall fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS). De fleste av dem bruker heroin. I 2011 døde 294 narkomane av overdose.

Støre sier at det blir kommunene som må bestemme hvor narkomane skal kunne røyke heroin. Han foreslår at det kan skje på spesielle rom.

Regjeringen skal 7. mars vedta den første rusmeldingen på sju år. Rusmelding er regjeringens plan over hvilke saker de skal jobbe med.

Foreningen for human narkotikapolitikk jubler over forslaget til Støre. De sier at dette kan redde mange fra overdose.

– Å gå fra sprøyte til røyking er nesten som å gå fra en langt framskreden aids-sykdom til en komplisert diabetes. Det skal veldig godt gjøres å røyke på seg en overdose, og det er mye lettere å slutte med heroin når du røyker, sier Arild Knutsen til NTB. Han er leder for foreningen.