Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ville ha freding av pelsdyr-næringa

Onsdag kom nye sjokkbilder av skadde pelsdyr. I fjor forsøkte Sp å få en garanti for å beholde pelsdyr-næringa. Ap og SV nektet.

I fjor høst skrev Senterpartiet (Sp) et dokument der det sto at pelsdyr-næringa skulle få fortsette i framtida. Det ville de at Arbeiderpartiet (Ap) og Sosialistisk Venstreparti (SV) skulle skrive under på. Men begge samarbeids-partiene nektet. Det melder kanalen NRK.

LES MER HER: Politikere vil stanse pelsdyr-næringen

Onsdag kveld kom nye avsløringer om syke og skadde dyr i pelsdyr-næringa. Det er snart ti år siden regjeringen lovte bedre behandling av pelsdyr. Men nye bilder fra norske pelsdyrfarmer viser fortsatt skader på dyrene, melder NRK.

Bildene ble tatt av orgnanisasjonene Dyrebeskyttelsen og Nettverk for dyrs frihet i sommer. De har sett på 24 norske pelsdyrfarmer.

– Vi har funnet skadde dyr og dyr som lider. Vi har funnet mink med avspiste bakbein. De har halt seg rundt etter forbeina. Vi har funnet dyr med store sår fra hodet og nedover mot ryggen, avspiste ører og haler, sier Odd Harald Eidsmo i Dyrebeskyttelsen.

LES MER HER: Avslørte mishandling av pelsdyr

Partiene er uenige om pelsdyr-næringa. SV vil ha en slutt den. Ap vedtok også våren 2011 at de vil ha en slutt på norsk pelsdyrnæring. Men flertallet var ikke stort. Flere i partiet er fortsatt for pelsdrift.

Partiet Venstre vil også ha en slutt på pelsdyr-farmer. Kristelig Folkeparti har ingen offisiell mening om saken. Fremskrittspartiet har foreløpig ikke sagt at de ønsker å legge ned bransjen, men de vil kutte ut statlig støtte. Partiet Høyre har ikke noe ønske om endring.

– Jeg har full tillit til den seriøse delen av næringa, sier Svein Flåtten til NRK. Han er Høyres næringspolitiske talsmann.

LES MER HER: Vil ikke drepe dyr for pels

Det har ikke Ap. I 2003 bestemte Bondevik 2-regjeringen at pelsdyr-næringa måtte legges ned om ting ikke ble bedre innen 2013.

– Nå er tålmodigheten brukt opp. Vi har ikke lenger tro på at det går an å rydde opp, sier Terje Lien Aasland. Han er Aps næringspolitiske talsmann.

Harald Oskar Buttedahl fra Sp sier at de skadde dyrene er enkelt-tilfeller. Buttedahl er statssekretær i Landbruks-departementet.

– Det er veldig synd at én eller kanskje to produsenter gjør skam på en næring med flere hundre pelsdyr-oppdrettere, sier Buttedahl til NRK.