Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Voldtekter over internett anmeldes oftere

I 2017 anmeldte 20 personer voldtekt som var skjedd via internett. I fjor anmeldte 173 personer det samme.

Flere og flere anmelder voldtekt som har skjedd via internett. I 2017 var antallet anmeldelser 20. I fjor var antallet steget til 173. Det viser en ny rapport fra spesialpolitiet Kripos.

Avisa Dagbladet har skrevet om rapporten. Den heter «Voldtekts-situasjonen i Norge 2018».

Ofrene for overgrep via nettet er nesten bare barn under 14 år. Mange av de som ble anmeldt for voldtektene, var mellom 15 og 25 år gamle. Det var da overgrepet skjedde. 350 av de anmeldte var under 18 år.

– Mange unge personer er anmeldt for voldtekt. Vi er bekymret over dette. Disse begår sitt første seksual-lovbrudd i ung alder. Det øker risikoen for nye overgrep, sier Emil Kofoed til Dagbladet. Han leder for Seksjon for seksual-lovbrudd i Kripos.

Politiet ser også en annen økning i antall anmeldelser av voldtekt. Det gjelder saker der offeret og familien ikke kjenner gjernings-personen. Forklaringen er at så mange av overgrepene skjer over internett.

Det har blitt flere mannlige ofre. Antallet har økt med 76 prosent. Unge gutter er sårbare for personer som later som de er noen andre. Det sier politiet. De lures og trues til å utføre seksuelle handlinger med seg selv på kamera.

Gjernings-personene som går etter gutter, utfører overgrep på mange flere. Det er sammenlignet med de som begår overgrep mot jenter. Det viser rapporten.

I 2018 ble det anmeldt til sammen 2.263 voldtekter. 1.687 av disse var voldtekter av personer over 14 år.