Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Wizz Air-piloter kan sies opp på dagen

Pilotene i Wizz Air må betale sykepenger selv. Det er ifølge kontrakter avisa Dagens Næringsliv har fått tak i. De kan også miste jobben, helt uten forvarsel.

Et nytt fly-selskap har kommet ti Norge. Det heter Wizz Air.

En stor del av de som jobber i selskapet er ansatt gjennom det nederlandske firmaet Confair. Det er ifølge avisa Dagens Nærinsliv.

Pilotene er engasjert som selvstendig næringsdrivende. Det betyr at de selv har ansvar for å betale skatt. De må også betale for pensjon, forsikringer og sykepenger.

Pilotene får betaling per flytime, ifølge Dagens Næringsliv. Det gir mellom 0 euro og 8.500 euro i måneden. I tillegg får besetningen i Norge dekket hotell. De får også 50 euro til matpenger daglig.

Confair har rett til å si opp deres ansatte på dagen, uten noen advarsel på forhånd. Dersom noen er uenige, skal dette løses gjennom voldgift i Nederland. Det vil si et lukket møte, der det ikke er mulig å anke.

Andra Rado er kommunikajsons-sjef i Wizz Air. Han sier at kontraktene har sensitiv informasjon. Derfor vil de ikke bli delt i detalj. Han vil ikke si noe om hvor mange med slike kontrakter som jobber i Norge.