Norge

Spurte DNB om skatteparadis

Monica Mæland spurte DNB om de hadde kontakt med skatteparadis. DNB sa nei, sier Mæland.

Næringsminister Monica Mæland spurte banken DNB om de hadde noe med skatteparadis å gjøre.

– Svaret vi fikk var nei, sier Mæland til nettstedet nrk.no.

Hun kan ikke si hvor mange ganger de har spurt. Men dette skal sist ha skjedd i 2014. Da ble det avslørt at store selskaper slapp unna skatt ved å ha pengene sine i Luxemburg.

Mæland sier det er for tidlig å si om DNB har gitt usanne svar.

– Vi har stilt spørsmål, og vi har fått svar. Vi må vente og se om de var riktige, sier hun til kanalen TV2.

Mæland har bedt DNB om en forklaring.

– Det betyr at DNB må bruke den tiden som er nødvendig for å finne ut hva som har skjedd, sier hun til nyhetsbyrået NTB.

Staten eier deler av DNB. Mæland fikk kritikk i Stortinget onsdag. Terje Breivik i partiet Venstre mener at Mæland ikke har passet godt nok på. Dette gjelder ikke bare DNB, men flere selskaper staten eier deler av. Som Telenor.

Skatteparadis er et sted der du betaler lite eller ingenting i skatt. Rike mennesker sparer penger ved å flytte pengene sine hit. Da slipper de høye skatter i landet de bor i.

Banken DNB har hjulpet kunder til mulig skattejuks. Det viser hemmelige dokumenter avisa Aftenposten fikk tak i. DNB i Luxembourg hjalp norske kunder å flytte pengene sine til Seychellene fra 2006 til 2010. Det gjorde de ved å starte falske selskaper.

Ledelsen i DnB sier at de ikke visste om dette. Men to sjefer i banken har hatt kontakt med firmaet som lager de falske selskapene.

Dokumentene er en del av Panama-papirene. Dette er 11,5 millioner dokumenter. De er lekket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama. 376 journalister i flere land har jobbet med dokumentene det siste året.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå