Nyheter

Putin forsøker å bli venn med afrikanske land

Leiesoldater fra Russland er til stede i over 20 afrikanske land, ifølge forsker. Slik har det vært de siste åtte årene.

Russland tok over den ukrainske øya Krim for åtte år siden. Fra 2014 til nå har Russland sendt mange soldater til ulike afrikanske land. En forsker sier at de skal være til stede i over 20 land.

Jakob Hedenskog mener Russland ønsker å utfordre USA og Vesten. Derfor vil de bli venner med afrikanske land. Hedenskog kan mye om Russland.

Årsaken til at soldater fra Russland er til stede er for å hjelpe regimene. Det kan igjen føre til at Russland får tilgang til andre goder.

Afrika har mye ressurser. Både når det gjelder natur, men også når det gjelder folk. Flere land forsøker å få et nærere forhold til kontinentet. Storbritannia, Kina og Frankrike er noen av dem.

Etter at Russland tok Krim-halvøya lagde Vesten strenge straffer mot landet. Både økonomi og handel ble vanskeligere.

Det førte til at Russland måtte få mer hjelp av afrikanske land.

Hedenskog mener Russland utnytter mange land. De bruker landet for å få ressurser, ifølge Hedenskog.

Fra Russland kommer det ingen krav om at landet er et demokrati. Det er heller ingen krav om å følge menneske-rettigheter.

– Det gjør det lettere å få innflytelse blant de som styrer, sier Priyal Sing. Han jobber for Institute for Security Studies.

Sing sier at soldater fra Russland fører til at det blir stabilt for de som styrer landet.

Russlands angrep på Ukraina ble tatt opp på et møte med FN. Der skulle de stemme over hvem som fordømte angrepet. Kun 28 av 52 afrikanske land stemte for å fordømme det. Det kan vise at Russland har fått til det de ønsker.

To måneder etter angrepet stemte de over noe nytt. Da var det et forslag om å kaste ut Russland fra FNs menneske-rettighetsråd. Ingen afrikanske land ville kaste ut Russland. Ni stemte med Russland, 24 stemte ingenting og 11 var ikke til stede.

– Afrika har 54 medlemsland som Russland forsøker å bli venner med. Det er viktig for Russland å få støtte fra Afrika, sier Hedenskog til nyhetsbyrået TT.

---

Kort om saken

  • Russland forsøker å bli venn med afrikanske land.
  • En forsker sier at soldater fra Russland skal være til stede i over 20 afrikanske land.
  • Det gjør de både for å utnytte seg av ressurser, men også få et godt forhold til landene, ifølge forsker.

---

Siste utgave

På forsiden nå