Verden

Jentene går på hemmelige skoler

Jenter får ikke ta videregående i Afghanistan. Noen drar på skolen likevel.

For ett år siden tok Taliban over makten i Afghanistan. De fleste tenåringsjenter har ikke vært på skolen siden.

Men noen driver skole i hemmelighet. Sodaba Nazhand og søsteren underviser på en skole i Kabul. De lærer bort engelsk, forskning og matte.

– Jeg ville utfordre deres beslutning med å utdanne disse jentene, sier Sodaba Nazhand til nyhetsbyrået AP.

Jenter blir nektet utdanning etter sjetteklasse. Taliban har latt kvinner fortsette på utdanningen på universitet. Men det blir en pause fra skolen mellom. Så unntaket vil forsvinne.

– Dette hullet kan ikke fylles opp. Situasjonen er bare trist og urovekkende, sier Nazhand.

Etter Taliban tok over makten kom det sanksjoner. Det gjorde at mange afghanere gikk ut i fattigdom.

Det er jenter og kvinner som lider mest, ifølge foreldre, lærere og eksperter.

Taliban har begrenset kvinners rett til å arbeide. De blir oppmuntret til å være hjemme. De må dekke hele ansiktet utenom øynene.

Det internasjonale samfunnet har krevd at Afghanistan lar alle jenter få skolegang. USA og EU har planer om å lønne afghanske lærere. De vil at lærere skal holde skolene åpne. De vil gi pengene direkte til lærerne, ikke til Taliban.

Taliban har forskjellige meninger om jenters skolegang. Noen vil at de skal tilbake på skolen. Andre er sterkt imot det.

Det har vært enda strengere tidligere. Taliban styrte Afghanistan for første gang på 1990-tallet. Da ble alle jenter stengt ute fra skolen. Kvinner fikk ikke arbeide. De måtte bære heldekkende burka.

Taliban mistet makten i 2001. Da gikk kvinner tilbake til skole og arbeid. Spesielt i byene. Taliban sa det ikke skulle bli slik igjen da de tok over i fjor.


Siste utgave

På forsiden nå