Nyheter

Ber folk ved vulkan pakke bagen før utbruddet kommer

Mauna Loa er den største aktive vulkanen i verden. Det er 38 år siden siste store utbrudd, men nå rister bakken under vulkanen.

Den siste månedene er det blitt mer urolig i bakken under vulkanen Mauna Loa øya The Big Island. Til vanlig er det mellom 10 og 20 små jordskjelv i området hver dag. Nå er det mellom 40 og 50 små skjelv hver eneste dag.

14. oktober var to større jordskjelv der. Det største var 5,0 på Richters skala. Skjelv med den styrken kan føre til ødeleggende rystelser. Myndighetene i U.S. Geological Survey sier det nå er «økt uro» i vulkanen.

Verdens største aktive vulkan, Mauna Loa, har igjen startet å røre på seg. Det kan være et varsel om at et utbrudd som dette i 1984 er i emning. Foto: John Swart / AP / NTB

The Big Island er en del av øyene som blir kalt Hawaii. Mauna Loa er den største av fem vulkaner på øya. Den dekker halve arealet på øya.

Ifølge forskerne blir det neppe noe nytt, stort utbrudd på Mauna Loa i nær framtid. Men Sivilforsvaret på The Big Island har folkemøter for å dele råd om hva folk bør gjøre hvis det likevel skjer.

Folk bør ha en bag stående klar. Den bør være ferdig pakket med mat hvis de må flykte. Deretter må folk finne et sted de vil være under utbruddet, og lage en plan for hvordan familien kan finne hverandre igjen.

– Vi vil unngå å skape panikk. Men vi gjør folk oppmerksom på at de bor rett ved den store vulkanen hvor vi kan oppleve en lavakatastrofe. Det sier Talmadge Magno til nyhetsbyrået AP etter et folkemøte i byen Pahala. Magno er fylkesleder i sivilforsvaret.

Sivilforsvaret holder folkemøte i Pahala for å forberede dem på hva de bør gjøre dersom den store vulkanen Mauna Loa igjen får utbrudd. Foto: Megan Moseley / AP / NTB

Vulkanen er stor, og kan derfor inneholde enorme mengder magma. Ved et utbrudd kan det føre til store strømmer med flytende lava.

Det er vanskelig å si når eller hvor stort et utbrudd skjer. Det blir først klart rett før det skjer. Alle de 33 siste utbruddene har startet på toppen. Men i halvparten av dem har det også kommet lava ut fra sidene på vulkanen.

Det kan få store følger om det gjentar seg. I sørvest er det hus og landbruks-områder. De nærmeste husene kan bli ødelagt etter få dager. I nordøst er hovedstaden på øya. Men det er ventet at det kan ta uker før lavaen når dit.

– Det er ingen mønster i hvor utbruddene i en vulkan skjer. Det siste utbruddet kom ut av sprekker i nordøst. Men det er ingen garanti for at det skjer i sørvest denne gangen, sier Scott Rowland. Han er geolog ved Universitetet i Hawaii.

Trusdell sier folk i området bør se på kartene deres. Da kan de finne ut hvor langt tid det tar før lavaen når huset deres. Folk bør være på vakt om det starter å gløde rødt på toppen av vulkanen.

– Du trenger bare å se gløden på toppen. Da handler det om å samle sakene sine, kaste dem i bilen og kjøre vekk, sier Trusdell.

Mer fra Nyheter

Siste utgave

På forsiden nå