Sport

Vil slå andre sjakk matt

Magnus Carlsen er verdens beste sjakkspiller. Han satser på en ny sjakk-strategi i 2010.

Magnus Carlsen er 19 år gammel. Han står på førsteplass på listen over sjakkspillere i verden. Han er også verdensmester i lynsjakk.
I 2010 vil han spille i færre turneringer. Målet er isteden å bli en enda bedre sjakkspiller.

Carlsen trener idag med sjakkspilleren Garri Kasparov. Han er også i verdens-toppen i sjakk. Samarbeidet mellom Carlsen og Kasparov fortsetter ut neste år. Det har så langt gitt gode resultater. Men det er slitsomt. 
– Jeg kommer til å vurdere hvilke konkurranser jeg skal bli med i. Det betyr færre turneringer neste år, sier Magnus Carlsen.
I 2009 deltok han i flere turneringer enn noen av de andre toppspillerne i verden.

2010 skal bli et enda bedre år for 19-åringen. Carlsen stoler fullt og helt på rådene fra Garri Kasparov. Kasparov er tidligere verdensmester. Han er fra Aserbajdsjan.

Kasparov skal hjelpe Magnus med å dele informasjon om sjakk med ham. Carlsen skal få bruke Kasparovs sjakk-database. Carlsen skal også ha flere sjakk-diskusjoner med Kasparov. Det kan gi ham større forståelse for spillet. Carlsen får også hjelp til hvordan han skal takle vanskelige partier psykisk.  Kasparov kjenner også mange av Carlsens sjakk-motstandere godt. Det kan gi Carlsen en fordel.

Magnus Carlsen får også sponsorer neste år.  Etter det NTB erfarer har de skaffet fram 4 millioner så langt. Fortsatt er det noen kontrakter som de ikke er enige om.
– Vi får mer penger fra sponsorer. Men aktiviteten koster også mer, sier Henrik Carlsen. Han er faren til Magnus.
Det er Kasparov som koster mest. Henrik Carlsen bekrefter at de betaler rundt millionen for sjakklæreren.

Magnus vinner også penger ved å starte og vinne i turneringer. Nå er han også mer verdt Årsaken er de gode plasseringene.
I 2008 var til sammenligning budsjettet til Magus Carlsen på 2,5 millioner kroner.

Magnus Carlsen har gjort det utrolig bra i 2009. Carlsen tok en råsterk seier i Pearl Spring-turneringen. Det skjedde i Nanjing i månedsskiftet september/oktober. Han tok 8 poeng av 10 mulige. Det var 2.5 poeng foran nummer to. Carlsen vant over alle de andre deltakerne.  Peter Leko, Veselin Topalov, Dmitrij Jakovenko, Teimour Radjabov og Wang Yue. Han vant også partiet mot Jakovenko.

I november spilte Carlsen i Tal Memorial i Moskva. Der deltok ti av de 13 beste i verden. Carlsen spilte remis, uavgjort, i sju partier. Så avsluttet han med to sterke seire. Han fikk en delt 2.-plass med Vassilij Ivantsjuk. Vladimir Kramnik vant.
Så vant Carlsen verdensmesterskapet (VM) i lynsjakk i Moskva.  Dermed ble han tidenes yngste verdensmester i denne sjakkdisiplinen.
Fra 1. januar ligger Magnus Carlsen øverst på den offisielle verdensrankingen av sjakkspillere.

Siste utgave

På forsiden nå