Sport

Blir aldri kvitt dopingen

Idrettsutøvere doper seg like mye som før. Doping-jegerne blir ikke kvitt problemet.

I juni ble det kjent at den norske kapp-gjengeren Erik Tysse hadde avgitt en positiv dopingprøve. Den kalles A-prøven. Han er mistenkt for å ha tatt stoffet Cera. Det er en form for blod-doping. Ved å stimulere produksjonen av røde blodlegemer i benmargen økes oksygentransport-kapasiteten. Da øker den aerobe kapasiteten.

Stiftelsen Antidoping Norge har sett på antallet doping-dommer i Norge de siste ti årene. Like mange doper seg, viser undersøkelsen. De aller fleste av sakene handler om doping som ikke er tatt av prestasjons-fremmende grunner.

– Omtrent 100 utøvere er dømt for doping på ti år. Vi kan ikke se en klar tendens. Vi ser at det er flere som nekter å la seg teste. Det er et brudd på doping-bestemmelsene, sier Halvor Haugland Byfuglien til Klar Tale.
Han er kommunikasjons-rådgiver i Antidoping Norge. Det kan være flere grunner til at utøvere nekter å la seg teste.
– Mange er nok ikke klar over at de kan bli testet. Og at de må avgi en prøve hvis de blir innkalt til kontroll, sier han.

Doping er medisinske hjelpemidler som skal gi idretts-utøvere bedre prestasjoner. Det har vært mye doping i vektløfting, friidrett og sykkel. Det er idretter som krever kraft og utholdenhet.
– Det har også vært mye doping i langrenn, sier Dag Vidar Hanstad. Han har skrevet en doktorgrad i doping ved Norges Idrettshøgskole. Dopingsakene har vært over hele verden.

Prøven fra Tysse ble tatt under en konkurranse i Italia 1. mai. Det ble tatt to prøver. De kalles A og B-prøven. Også B-prøven var positiv. Tysse nekter for at han har dopet seg. Men han har ingen god forklaring på hvorfor testene var positive.
– Norge er blant de beste i arbeidet med anti-doping, sier Hanstad.
Han sier det en stund var 150 land som nesten ikke drev anti-doping arbeid. Men arbeidet går riktig vei.

– Vi tar mellom 2.500 til 3.000 prøver i året. Omtrent 20 prosent av testene tas av utøvere som ikke er profesjonelle. De er på et lavere idretts-nivå. Det sender et klart signal om at alle kan bli testet. Og at du kan bli avslørt hvis du doper deg, sier Byfuglien.

Siste utgave

På forsiden nå