Sport

Mer enn bare idrett

De olympiske leker (OL) handler ikke bare om idrett. OL er også doping, store hender og roere som ikke kan ro.

De olympiske leker  (OL) i London i Storbritannia startet fredag. Men allerede tirsdag var to utøvere tatt for doping.

Turneren Luiza Galiulina fra Usbekistan ble tatt søndag. Da viste en prøve tegn på doping, sier Den internasjonale olympiske komité (IOK). Prøven viste at 20-åringen hadde brukt stoffet furosemid. Stoffet gjør at det blir mindre vann i kroppen. Det kan brukes for å gå ned i vekt, men også for å skjule at du har brukt andre ulovlige stoffer.

Det er den andre dopingsaken siden OL i London ble åpnet. Lørdag ble den albanske vektløfteren Hysen Pulaku utestengt fra lekene. Prøvene viste spor av stoffet stanozolol.

Mange utøvere er avslørt i dopingkontroller før OL. Men Pulaku og Galiulina er de første som har testet positivt etter at de kom til OL-landsbyen.

Rykter om doping forfølger også svømmeren Ye Shiwen. Den kinesiske 16-åringen vant gull lørdag. Hun konkurrerte i 400 meter medley. Da svømte hun raskere enn de beste mennene i konkurransen frisvømming. Men Ye nekter for å ha dopet seg.
– Det kinesiske svømmelaget har et klart standpunkt mot doping, så det er ikke noe problem, sa hun.

NRKs kommentator sa at Ye er kjent for å ha store hender. Han sa at han håpet det var det som gjorde henne så flink, og ikke doping. Den britiske avisa The Times mener Ye svømte så fort at noe må være galt.
– Tiden er knapt troverdig, skriver avisa.
De skriver også at Ye tidligere var på lag med Li Zhesi. Li er utestengt fra svømmingen etter at hun ble tatt for å bruke stoffet EPO.

– Kinesisk svømming har en skammelig historie med doping. Derfor blir alle utrolige resultater møtt med skepsis, skrev avisa Daily Telegraph.

Arne Ljungqvist er leder for IOKs medisinske kommisjon. Han synes det er trist at folk sier at Ye er dopet.
– Så lenge det ikke er grunn til annet, klapper jeg for sterke prestasjoner, sier han.

Men det snakkes også om hyggeligere saker i London. Blant annet roeren Hamadou Djibo Issaka. Han er den første fra Niger som er med i roing i OL. Men det er også en annen ting som gjør Issaka spesiell; han er ikke særlig flink til å ro.

Men Issaka selv er ikke lei seg for at han ror sakte. Det gir ham ekstra god tid til å nyte jubelen fra 23.000 tilskuere.
– Jeg har ingen teknikk, jeg har bare styrke, sier Issaka.

35-åringen er egentlig svømmer, men Niger ønsket å sende en roer til OL. Dermed ble Issaka sendt til Egypt for å prøve sporten. Tre måneder senere er han med i OL i London.

I de første rundene lørdag kom Issaka sist. Søndagen gikk det enda saktere. Det siste minuttet var han alene i banen, mens publikum jublet ham fram tak for tak. Da han nærmet seg mål, reiste publikum seg.
– Jeg har rodd i bare tre måneder, og nå er jeg i OL som mitt lands første deltaker i roing. Jeg var glad for å kunne fullføre til jubel og applaus. Jeg gjorde mitt beste, sa Issaka.

Issaka er ikke den eneste som prøver noe nytt i OL. Selv om ikke alle velger seg en idrett for å bli sett.
Fredag var det åpnings-seremoni i Olympiastadion i London. Mot slutten av seremonien gikk alle landene en runde nede på banen. De bar flagg og vinket til TV-kameraene og de som så på. Men flere ble overrasket da Indias idrettsutøvere kom ut på banen. De hadde plutselig fått med seg en ukjent kvinne.

Sushil Kumar bar Indias flagg. Han så ikke fornøyd ut. Det var heller ikke Indias OL-sjef, Muralidharan Raja.
– Vi kommer til å be om en unnskyldning. Hun fornærmet oss for hel verden. Den indiske innmarsjen ble vist i snaut ti sekunder, og hun tok all oppmerksomheten, sa Raja.

Kvinnen viste seg å være en av de 7.500 frivillige som er med på å jobbe under OL. Det sa Sebastian Coeden søndag.  
– Hun var tydelig overivrig. Vi hadde tidlig en mistanke om at hun var en del av laget. Hun skulle åpenbart ikke vært der, sa Coe.

Mer fra Sport

Siste utgave

På forsiden nå