Sport

Klart for løpefest i Oslo

Lørdag løper over 20.000 personer Oslo Maraton. Aldri tidligere har så mange vært med.

Oslo Maraton har solgt alle sine deltager-plasser i år. Det betyr at 22.800 mennesker er påmeldt. Aldri før har så mange vært med.

– Vi hadde aldri drømt om at pågangen skulle bli så stor, sier Tony Isaksen i en pressemelding. Han leder Oslo Maraton.

Isaksen jobber i Sportsklubben Vidar (SK Vidar). Det er de som arrangerer Oslo Maraton.

LES MER HER: Ikke skremt av Boston-bomber

Det er mulig å løpe flere forskjellige løyper. 3.000 deltakere skal løpe hele maraton på 42,2 kilometer. 9.800 skal løpe halvmaraton på 21 kilometer.

7.000 mennesker skal løpe løypa som kalles «10 for Grete». Det er en løype på ti kilometer. Den er kalt opp etter den kjente maraton-løperen Grete Waitz. Hun døde av kreft i 2011. Waitz var også med i klubben SK Vidar.

Enkemannen Jack Waitz er glad for at så mange har meldt seg på «10 for Grete».

– Ti kilometer er en flott distanse. Vi ser at mange som løper ti kilometer etter hvert prøver halvmaraton. Dette gjelder spesielt for kvinner, sier Jack Waitz.

LES MER HER: Hedres med nytt løp

Oslo Maraton handler ikke bare om sport. Også kultur er en del av dagen.

– Det blir 18 ulike kulturelle ting som skjer rundt omkring ved løypa. Alt fra samba-musikk med gruppa Samba Ladies til klassisk musikk med pianisten Aksel Kolstad, sier Isaksen.

Løperne i Oslo Maraton kommer ikke bare fra Norge, men fra 78 andre land. 67 løpere er svenske. 231 løpere er danske. 204 løpere er fra Tyskland.

Den eldste løperen er Marit Kongtorp. Hun fyller 85 år dagen etter Oslo Maraton. Kongtorp skal løpe halvmaraton. Den yngste løperen er bare ett år, og skal delta på distansen 3 kilometer.

– Vi er stolte av å kunne arrangere et løp som er for alle. Alt du trenger er et par løpesko, sier Isaksen.

Det er også egne klasser for funksjons-hemmede i Oslo Maraton. Og for første gang er det et løp for de som bruker rullestol. Det er på 8 kilometer, forteller Isaksen.

Til sammen skal alle deltagerne løpe over 414 millioner meter. De kommer til å forbrenne nesten 27 millioner kalorier, har SK Vidar regnet ut.

Mer fra Sport

Siste utgave

På forsiden nå