Sport
<STRONG>MÅ TRENE:</STRONG>– Det er viktig å være i god fysisk form når du spiller sjakk på toppnivå, sier Simen Agdestein. Her Magnus Carlsen mens han spilte volleyball på treningsleiren på Kragerø i august.

– God fysisk form er viktig i sjakk

Sjakkstjernen Magnus Carlsen er i god fysisk form. Det gir ham en stor fordel, sier sjakktrener Simen Agdestein.

I morgen skal Magnus Carlsen spille mot Vishy Anand. De skal spille flere kamper i verdens-mesterskapet (VM) i India. Det er Anands hjemland. Anand vant forrige VM. Nå blir han utfordret av Magnus Carlsen. Kampen i morgen er den første i VM. I sjakk kalles en kamp for et parti.

Partiene kan vare i fem til seks timer. Siden partiene varer så lenge, er det viktig å være godt trent. Det sier Simen Agdestein. Han er sjakktrener ved Norges Toppidretts-gymnas. Agdestein ble internasjonal mester i 1983.

– Du merker det i kroppen etter et langt parti sjakk. Du kjenner det mest i hodet, men hele kroppen er også sliten, sier Agdestein til Klar Tale. Magnus Carlsen liker godt å trene. Han spiller fotball og volleyball, og driver også med styrketrening. Det gir ham en fordel, sier Agdestein.

– Du kan tenke klart i mange timer hvis du er godt trent. Hvis du tenker uklart et lite øyeblikk, kan det bety at du taper partiet, sier Agdestein.

LES MER HER: Carlsen valgte VM-stolen

Agdestein har også konkurrert i sjakk. På samme tid spilte han fotball. Han har spilt flere kamper på det norske landslaget.

– Jeg var godt trent. Dermed ble jeg ikke så sliten i de lange sjakkpartiene. Det er litt sånn med Magnus også. Han sliter ut motstanderne sine, sier Agdestein. Hva sjakkspillere spiser er også viktig, sier han.

– De må egentlig spise som toppidretts-utøvere. Det vil si å spise mat som gir deg energi i mange timer, sier han. Agdestein mener at sjakk på toppnivå er idrett.

– Magnus er idrettsmann hele tiden, sier Agdestein. Også andre sjakkspillere trener mye. Carlsens motstander Vishy Anand har begynt å trene mer de siste ukene.

– På den andre siden har du sjakkspillere som ikke lever sunt. En av disse var Mikhail Tal. På det verste drakk han 1 liter sprit om dagen, sier Agdestein. Han tror både Carlsen og Anand kan vinne VM.

– Det kan gå begge veier, sier han.

Partiet mellom Carlsen og Anand starter kl. 10.30 i morgen (lørdag). Kanalen NRK sender 100 timer sjakk under VM.

Slik spilles partiene i VM:

9. november kl. 10.30: Kamp 1

10. november kl. 10.30: Kamp 2

12. november kl. 10.30: Kamp 3

13. november kl. 10.30: Kamp 4

15. november kl. 10.30: Kamp 5

16. november kl. 10.30: Kamp 6

18. november kl. 10.30: Kamp 7

19. november kl. 10.30: Kamp 8

21. november kl. 10.30: Kamp 9

22. november kl. 10.30: Kamp 10

24. november kl. 10.30: Kamp 11

26. november kl. 10.30: Kamp 12

28. november: Hvis ingen av de to har vunnet til nå, blir det partier med omspill. Første spilles fire partier med hurtigsjakk. Hvis det blir uavgjort i disse, blir det to og to partier med lynsjakk. Det kan spilles maks ti slike partier.

Hvis det fortsatt er uavgjort etter partiene med lynsjakk, spilles et aller siste parti. I dette partiet har den som har de hvite brikkene mer tid. Den som har de svarte brikkene vinner hvis det blir uavgjort.

Mer fra Sport

Siste utgave

På forsiden nå